Do posledního místa byl v neděli po čtvrté hodině odpolední zaplněn kostel svatého Josefa ve Fulneku. Důvodem byl jednak poslední adventní koncert a také skutečnost, že se v rámci koncertu rozloučí se svou dosavadní činností Nadační fond pro záchranu kapucínského kláštera.

Kromě poslechu libých tónů harfy, ovládané Denisou Chromou, doprovázené klavíristou Pavlem Andogou, měli návštěvníci možnost postupně vnímat, jak složitá cesta vedla k záchraně kostela svatého Josefa. Na jeho zadní části totiž organizátoři promítali snímky pořízené od chvíle, kdy několik nadšenců začalo vážně uvažovat o tom, že je se pokusí tuto památku a přilehlý kapucínský klášter zachovat pro příští generace.

Poprvé po letech devastace kostel ožil v roce 1996, kdy se v něm pod vedením výtvarnice Lenky Raškové uskutečnila hudební a výtvarná exhibice studentů VŠUP pod názvem Konec-začátek. Tehdy i o pár let později se záchrana objektů zdála jako příliš velké sousto. Právě tak nazval jedno ze svých děl vystavovaných ve zdevastovaném kostele Milan Raška. „Tehdy jsem skutečně nevěřil, že by se to podařilo,“ poznamenal v neděli Raška. Právě on, Josef Pavlíček, hlavní iniciátor, a Ivo Otáhal v roce 2002 založili Nadační fond pro záchranu kapucínského kláštera.

Díky neutuchající iniciativě Josefa Pavlíčka se podařilo v roce 2002 docílit toho, že se vlastníkem objektu stal Moravskoslezský kraj a správcem Muzeum Novojičínska. To byl další krok k záchraně kostela a snad i kláštera. Při nedělním koncertu se zakladatelé i další členové fondu dočkali veřejného poděkování. Mezi těmi, kdo jim vyslovil obdiv, byl například starosta Fulneku Josef Pavlíček. „Když jsem tento objekt navštívil před šesti roky, nikdy jsem nevěřil, že se to tady tak změní. A změnilo se to díky několika nadšencům, kterým za to upřímně děkuji,“ vyjádřil se Dubec.

Závěrečné slovo patřilo Josefu Pavlíčkovi – předsedovi nadačního fondu. Pavlíček poděkoval všem, kdo se na záchraně kostela podíleli. „Končí činnost nadačního fondu, ale nekončí úsilí a snaha o dokončení areálu kapucínského kláštera, ale to už bude úsilím občanského sdružení Comenius, kterému tímto předávám onu pomyslnou štafetu a přeji mu mnoho úspěchu v jeho činnosti,“ řekl Pavlíček. Jak se vyjádřili někteří členové fulneckého občanského sdružení Comenius, výhodou je, že sdružení může oficiálně žádat o příspěvky ze státních fondů, zatímco nadace byla pouze okázaná na dary.