Měsíc duben je v Kopřivnici každoročně spjatý s přehlídkou netradičních divadel Kopřiva, který je vůbec jedním z nejstarších divadelních festivalů u nás. A ani v letošním roce nebudou obyvatelé a další návštěvníci města automobilů ochuzeni o pořádnou porci zábavy i netradičních zážitků.

Daniel Nekonečný
Festival Horečky fest letos láká na Buty, zpěvačku Lenny i roztančeného Daniela

„V letošním roce Kopřiva nabídne devět divadelních představení pěti českých a čtyř slovenských souborů," uvedl za pořadatele Pavel Obrátil s tím, že za dobu své existence si přehlídka svou pestrou nabídkou vybudovala již významnou pozici v divadelním světě a stala se tak inspirací pro dramaturgy kulturních zařízení v Moravskoslezském kraji.

DVOUDENNÍ FESTIVAL

V pořadí již 31. ročník s podtitulem Quo vadis, orbis? vypukne dnes ve 13.30 hodin v Kulturním domě Kopřivnice, a to představením Babička z vajíčka v podání slovenského divadla PIKI. Program prvního dne bude dále pokračovat v Katolickém domě, kde se divákům představí herci ostravského Absintového klubu Les s hrou Spolu, jež pojednává nejen o Lídě Baarové a Adině Mandlové, ale také o lidech, kteří je milovali nebo naopak nenáviděli. Úderem 18. hodiny bude sál kulturního domu patřit představení Na slepačích krídlach, se kterým se předvede Bratislavské bábkové divadlo. Poté se mohou návštěvníci Katolického domu Kopřivnice těšit na hru Humanity upgrade divadla Stará aréna z Ostravy, s tím, že páteční program zakončí koncert multiinstrumentálního jazzového tria Prohibition Jass Band v malém sále Katolického domu.

Ivo Batoušek.
Lídr kapely Jumping Drums: Roztančíme každou buňku vašeho těla

O nic chudší nebude ani druhý divadelní den, sobota 22. dubna. „Sobotní část Kopřivy začne nezvykle brzy, v deset hodin dopoledne, a na nezvyklém místě, v kopřivnickém kostele svatého Bartoloměje. Jan Horák zde ve své autorské one-man show František blázen ztvární svatého Františka z Assisi jako svatého showmana, který sice chtěl být nejskromnější a nejnepatrnější, ale šly za ním davy," ppřiblížil první sobotní lákadlo Pavel Obrátil. Ve 14.30 hodin vystoupí v Katolickém domě novojičínský rodák Jan Géryk alias NJ feat. Uhřík s představením Casiopea aneb Etudy o časovosti, které je podle pořadatelů směsí one man show a stand-up comedy. Další část programu se poté přesune do kulturního domu.

„Po loňské bratrovražedné komedii Osiřelý západ v podání Divadla Petra Bezruče unese jeviště Kulturního domu Kopřivnice i další dílo irského Tarantina Martina McDonagha, a sice hru Poručík z Inishmore, tentokrát v podání jednoho z nejvíce oceňovaných kopřivových divadel slovenského Divadla Kontra," přiblížil dále k programu festivalu jeho pořadatel. Kopřiva dále nabídne koncert Evamore v barovém sále Katolického domu a v jeho velkém sále také inscenaci Dvojí domov/Z čepa pražského divadla NoD a ve 21.15 hodin přehlídku zakončí komedie Pri kase Pavola Seriše.

PŘEDAJÍ OCENĚNÍ U příležitosti konání tradičního divadelního festivalu udělí pořadatelé, kterými jsou Kulturní dům Kopřivnice a Katolická beseda Kopřivnice, také několik ocenění. „Přestože je Kopřiva nesoutěžní divadelní přehlídkou, uděluje od samého začátku tři ceny. O Ceně za tvůrčí přínos a Ceně za herecký výkon rozhoduje porota složená z divadelních teoretiků a dramaturgů," vysvětlil Pavel Obrátil s tím, že o třetím vítězi rozhodnou samotní diváci.