Svéráznou kapelu Jablkoň snad už na Novojičínsku není třeba představovat. Uskupení hravých rytmických kouzelníků nejrůznějších perkusí, podporovaných krátkými štěky dechů, hýří spoustou originálních nápadů jak v hudbě, tak v textech. V současnosti má své přívržence mezi téměř všemi věkovými skupinami.

Vše odstartovalo v roce 1977, kdy se sešli pošťák Michal Němec, matematik analytik Ingo Bellmann a herec Ivan Podobský. Nikdo si ani nedovedl představit, co z jejich projektu Jablkoň nakonec vzejde. „Své koncertní začátky si kapela Jablkoň odbyla na Pražských jazzových dnech ve sportovní hale na Folimance, v divadélku v Nerudovce, na Valašském špalíčku a na různých dalších akcích, kde příliš nezáleželo na žánrovém škatulkování, neboť Jablkoň byla nezařaditelná," připomněl pro Region Hudební publicista Richard Boryna.

Koncem osmdesátých let se Jablkoň objevovala především mezi písničkáři či folkovými a trampskými skupinami a příležitostně i mezi jazzmany či rockery. Originální a nezaměnitelný styl jí brzy začal otevírat dveře koncertních sálů v republice a po roce 1989 také v zahraničí, vždyť svého času byla kapela více doma v Holandsku, Belgii a Německu.

Od té doby vypracovala skupina Jablkoň spoustu projektů a vydala několik CD. Určitě si také vypracovala pověst kultu. V současnosti skupina dokončuje nové album k pětatřiceti letům existence. Právě písničky z něj v Novém Jičíně uslyšíme.

Koncert kapely Jablkoň se koná v příjemném prostředí zahrady Nového slunce v pátek 7. června od 20 hodin. (mer)