„Z původní obsady jsem dnes zbyla už jen já,“ uvedla herečka a maskérka v jedné osobě Věra Fardová.

Někdo to rád horké

Jméno si členové souboru dali po zesnulém členovi souboru Aloisi Václavíkovi. Stabilně má Lojza z Oder 25 až třicet členů, a od počátku v roce 1972 se v něm vystřídala více než stovka lidí. Soubor má za sebou řadu nastudovaných her žánrově hlavně komediálních, proložených zpěvy. „Když jsme hráli Někdo to rád horké, napsal o nás dokonce nějaký kritik, že jsme udělali parodii na parodii. Ale nám jde hlavně o to, aby se lidi v divadle bavili. Dramata a tragédie mohou hrát v Národním,“ řekl před pár lety v rozhovoru pro Deník dlouholetý člen divadla Jaroslav Palatý s tím, že nastudovali také jedno drama, a to Vojnu od E. F. Buriana. „Bylo to určitě to nejkrásnější, co jsme hráli,“ shodli se Fardová s Palatým.

Lojza z Oder je známý nejen v Moravskoslezském kraji z různých divadelních přehlídek, ale je rovněž úspěšný i v celostátním měřítku. V roce 1985 vyhrál ve Svitavách na přehlídce ruských a sovětských her s dílem Vasilije Šukšina Charaktery. Vcelku paradoxní vítězství si odnesl o tři roky dříve z festivalu ruských a sovětských her věnovaného 60. výročí vzniku SSSR a 65. výročí VŘSR. „Vyhráli jsme s Voskovcovým a Werichovým Nebem na Zemi,“ přiblížil překvapivý verdikt poroty Palatý.

Čížek je přísný

K Nebi na Zemi se soubor vrátil v roce 2001 a byl o něj velký zájem. „Někdo to rád horké mělo asi dvacet repríz,“ poznamenala Věra Fardová s tím, že od roku 1979 soubor vede Miloš Čížek, šéf české scény Těšínského divadla. Podle Fardové i ostatních členů divadla vybírá díla právě režisér Miloš Čížek. Hry prý vybírá podle typů lidí a snaží se dát každému stejný prostor. „Pokud má někdo v jedné hře menší roli, v další dostane větší,“ upřesnila Fardová.

Jako správný režisér je ale Čížek nekompromisní a přísně vyžadující kázeň. „Jednou jsme na Vánoce seděli v šatně a pojídali cukroví. Najednou se zjevil a už to jelo: Na jevišti nikdo, scéna nenachystaná, a vy si tu pojídáte koláčky! Seřval nás jak děcka,“ zavzpomínal Palatý a upozornil, že na zkouškách panuje přísný takzvaný suchý zákon. „Jedině, když je před premiérou a on vidí, že už toho máme dost, tak nám povolí odběhnout si na pivo,“ dodal Palatý.

Oderští divadelníci se pak zhruba na čtyři roky odmlčeli a už to vypadalo všelijak. Nakonec se ale opět dali dohromady a v roce 2006 nastudovali velmi úspěšnou hru Světáci, kterou mimo jiné odstartovali v roce 2007 oslavy stého výročí vzniku Dělnického domu v Odrách. Po ní si přišli na své zejména menší návštěvníci, kteří hojně navštěvovali muzikál na motivy Jana Drdy nazvaný Hrátky s čertem. Na pódiu divadelníkům vydatně pomáhaly také členky místního Tanečního souboru Romany Fardové.

U komediálního žánru zůstal soubor Lojza z Oder také v případě poslední hry Nejkrásnější válka, která měla premiéru na podzim roku 2010.

O tom, že se oderští herečtí amatéři divadlem baví, by mohl svědčit i výrok Jaroslava Palatého, když měl kdysi říci, co je jeho divadelním snem. Přiznal, že by si rád zahrál ve hře Maryša. „Byla by celá podle předlohy, jenom Maryšu by hrál chlap. Ale to nám asi Čížek nepovolí,“ uzavřel Palatý.

VIZITKA

Ochotnický divadelní soubor Lojza z Oder má v současné době 25 členů včetně režiséra, zvukařů a technika. Režisérem je Miloš Čížek, šéf české scény Těšínského divadla, známý také jako žabák z předpovědi počasí na TV Barrandov. Domovskou scénou divadla je Dělnický dům v Odrách. Oderští divadelníci se věnují spíše divadelním veselohrám a také pohádkám. Nebojí se jít například ani do hudebních pohádek. Zřejmě nejúspěšnější hrou byla známá veselohra Světáci. Zatím poslední hrou, s níž soubor vystupuje, je Nejkrásnější válka, která měla premiéru 16. listopadu 2010.