Znáte výstavu, která, přestože je určená především dětem, zaujme na dlouhé minuty hlavně dospělé? Jestli ne, měli byste co nejdříve zavítat do Technického muzea Tatra v Kopřivnici. Expozice veteránů totiž obsadili Igráčci.

Výstavu věnovanou velkému českému fenoménu, který se před třemi lety dočkal doslovného vzkříšení, si kopřivnické muzeum zapůjčilo od Technického muzea v Brně. Tam se na Igráčky přišly podívat tisíce lidí. „My jsme ji museli z našeho muzea poslat dál, protože jsme si v práci v podstatě pořád jen hráli, což se našemu panu řediteli moc nelíbilo," sdělil v nadsázce náměstek Technického muzea Brno Ivo Štěpánek.

Na otázku, co k výstavě věnované hračce, se kterou starší ročníky vyrostly, vedlo, odpověděl Ivo Štěpánek překvapivě: „Vlastně vznikla kvůli zmínce v novinách o tom, že se chystá nová výroba této hračky, která mě osobně provázela celým dětstvím. V dnešní záplavě hraček jsme byli zvědaví, jestli se na trhu vůbec ujme. Ale jak je vidět, je to opravdový fenomén."

V expozici na malé i velké návštěvníky nečekají jen starší typy Igráčků, jejichž výrobu zahájila v roce 1976 firma Igra postavičkou malého zedníka, ale také Igráčci zcela noví, spolu s ukázkami výrobního postupu. Zejména děti se tak dozvědí, jak a z jakých materiálů a komponentů se hračka vyrábí.

Jestli i v Kopřivnici výstava, výstižně nazvaná Fenomén Igráček, zopakuje brněnský úspěch, se zatím říct nedá. Každopádně kurátor tamního muzea expozici věří. „Jde o věc určenou dětem, ale protože i takový dědeček může být hravý jako malé dítě, věřím, že se tady najdou všichni. Navíc, nějaká dávka nostalgie je v každém z nás," myslí si Radim Zátopek. Pozvánku do muzea obdržely všechny školy a školky v Kopřivnici a okolí a kurátor už má i první rezervace. „Mezi těmi, kdo potvrdili, že k nám kvůli Igráčkovi přijedou, je třeba i škola z Plzně," řekl Radim Zátopek. Vernisáž potvrdila, že malá plastová postavička se líbí dětem i dospělým. Jestli se na záplavu starých i inovovaných Igráčků chcete podívat i vy, máte šanci. Igráčci budou mezi veterány až do začátku května.