Předchozí
1 z 2
Další

Zažili raketový vzestup, jejich písničky pronikly do rádií a na koncertech je loni viděly desetitisíce lidí. Mirai Navrátil, frontman kapely Mirai, bude mít se svou skupinou napilno i v letošním roce.

Kapela Mirai loni objela celou republiku, zavítala i na Slovensko. Tušíte, na kolika koncertech jste vystupovali?

Odhaduju, že jsem absolvoval 150 až 160 koncertů a vystoupení, a to včetně firemních večírků pro uzavřenou společnost, popřípadě jsem chodil hrát různé benefice, do dětských domovů a podobné nehonorované akce.

Jak dlouho se dá takové tempo koncertování vydržet?

Museli jsme navázat na boom okolo Slavíků a Andělů, ať nejsme kapela, kterou lidé znají jen z předávání cen nebo zprostředkovaně z médií. Chtěli jsme, ať lidé poznají kapelu hmatatelněji, takže jsme museli křížem krážem objet celou republiku. Říká se, že trvá čtyři roky intenzivního ježdění, než vás vidí všichni relevantní návštěvníci festivalů. Tím, že jsme prožili velký boom, za který jsem moc vděčný, najednou začala chodit spousta lidí téměř všude, což v minulosti nebylo samozřejmostí. I díky tomu, že jsme mnohdy neoslovovali fanoušky po desítkách nebo stovkách, ale po tisících, už nebyla potřeba hrát na tolika akcích. Naopak si myslím, že je třeba s tím být opatrný a udržovat vzácnost. V tomto roce pojedeme ještě větší koncerty a bude jich výrazně méně.

Jaromír Nohavica na festivalu Štěrkovna Open Music 2018, 24. července 2018 v Hlučíně.
Jaromír Nohavica bude na přelomu ledna a února v Praze jako doma

Dá se z množství koncertů, které jste loni absolvovali, vypíchnout ty, které vám utkvěly v paměti?

Pamatuju si úplně všechny. Myslím, že každý koncert je něčím specifický a jedinečný, ať už třeba odezvou lidí nebo protože něco trochu pokazíte či změníte. Různorodý bývá i catering, díky kterému vám kolikrát ty koncerty utkví v paměti vesnické akce fungují kolikrát i tak, že jídlo zajišťuje teta někoho z úřadu, takže jsou třeba přichystány domácí speciality všeho druhu. Strašně mě bavil Votvírák, kde jsme hráli třeba pro třicet tisíc lidí, bavilo mě hrát pro vyprodanou O2 arenu a Ostravar Arenu. To jsou zásadní momenty, kdy si člověk nevěřícně vybavuje, co se dělo ještě před pár lety. Hráli jsme v Sokolíku v Místku pro pár lidí a rázem se dějí tyhle šílenosti.

Máte vůbec čas s kapelou absolvovat zkoušky?

Poslední jsme měli zhruba před tři čtvrtě rokem. Řekneme si před koncertem, co uděláme, co změníme a jde se na věc. Kluci jsou profíci. Spíše se teď soustředím na dopsání asi poslední čtvrtiny desky, snad to půjde. Měla by vyjít na přelomu léta a podzimu, dva měsíce na to by se kapela měla vrhnout na vysněný milník, kterým bude první halové turné. Pojedeme po menších sportovních halách. Kromě toho budou zkoušky intenzivně probíhat i v březnu, kdy se budeme chystat na novou letní sezonu. Chceme jet v létě zase s kompletně novým programem.

Před pěti lety, když jsme spolu vedli rozhovor, jsem se vás ptal na to, jestli máte nějakou metu, kam až byste to s kapelou chtěli dotáhnout. Tehdy jste ještě byl v kapele Dolls In The Factory. V nadsázce jste mi odpověděl, že hrát velké koncerty pro moc lidí za spoustu peněz. Jak se tahle idea vyplnila?

V té době, kdy jsme byli garážovka, se jakékoliv peníze za muziku jevily tak neuvěřitelně, že to byl vtípek. Teď už peníze třeba i přicházejí, samozřejmě nejsme žádní ultra vataři, ale není důvod si stěžovat a hlavně můžeme svobodně dělat, co nás baví.

Evžen Hofmann.
Kytarista Kryštofů Hofmann vydal instrumentální album: Splnil jsem si sen

A co bude za dalších pět let?

V roce 2024 bychom chtěli vyprodat O2 arenu. Chtěli bychom tvořit super písničky a nefungovat jenom z jakési podstaty věci a setrvačnosti. Když už člověk dosáhne na pomyslný vrchol, říká si, že hitů je tolik, že už nemusí dělat nic. Myslím si, že tohle je smrt kapely. Chceme hudbou neustále bavit sebe a lidi a směřovat dál a dál. Není to práce, ale životní styl. Netvrdím, že je to lehké psát 30 let pořád dokola hity. Vlastně rozumím tomu, že se to kolikrát nepovede, kor když lidi stejně chtějí slyšet staré prověřené fláky.

Jaký je to pocit slyšet své písničky v rádiu?

Popravdě jsem si trochu zvykl, ale bylo by dost neskromné to považovat za samozřejmost. Jsme za to moc vděční. Každé rádio má svůj zvukový procesing, poslouchám naše písničky na různých rádiích a zkoumám, jestli zní tak jak mají. To už je trochu nemoc z povolání. V poslední době nás začali intenzivně hrát ve slovenských rádiích. Rádiový éter je v Česku a na Slovensku dost oddělený, většinou tam hrají naše starší kapely, tak to taky považujeme za velkou věc.

Jak vzpomínáte na loňský FM City Fest, který jste spolupořádal? Areál textilky Slezan ve Frýdku v červenci praskal ve švech.

Pro nás to byl obrovský zážitek. FM City Fest je dítko ne kapely Mirai ani pouze Miraie Navrátila, ale Evolution Brothers mě, Mikuláše Dohnala a Jakuba Najdka. Od vysoké školy jsme organizovali různé večírky a eventy. Když už byly poněkolikáté vyprodané a kapacitně nešlo jít dál, potřebovali jsme výzvu. První ročník FM City Festu byla výzva, kterou se nám podařilo naplnit až po okraj. Řešíme teď rekonstrukce a záležitosti, abychom zvětšili kapacitu festivalu, abychom mohli jít zase o kousek dál. Netroufám si mluvit o roce 2020 pokud to půjde stejnou rychlostí, budeme potřebovat další úpravy areálu, popřípadě jiný ideálně slezanský prostor. Jestliže bude nadcházející ročník úspěšný, budeme chtít lidem přinést zase něco lepšího. Zrovna areál osmičky na Slezanu je krásně ohraničený, má různé přístřešky, které jdou využít za deště, což se nám stalo a řekl bych, že má své osobité kouzlo. Když hrál Jakub Děkan, začalo neskutečně pršet, naštěstí jen na chvíli, lidi se schovali pod plechovou střechu a koncert měl skvělou atmosféru.

Snímek z natáčení seriálu Strážmistr Topinka.
Doktor Martin se vrací v novém seriálu z Beskyd Strážmistr Topinka

Zmínil jste, že s organizováním různých událostí máte zkušenosti, ale FM City Fest byla o poznání větší akce. Překvapilo vás něco?

Spousta věcí. Člověka neustále něco překvapuje, když děláte takovou akci poprvé, je to pro vás trochu pole neorané. Byla to desetkrát větší akce, než které jsme do té doby dělali. Nápomocný nám byl i Kamil Rudolf, který organizuje ještě mnohonásobně větší festival Beats for Love, podělil se s námi o spoustu užitečných rad a zkušeností. Navíc se velmi intenzivně a zdárně stará o zdejší kulturu.

Takže už víte, co bude potřeba do dalšího ročníku změnit a zlepšit?

Hlavní změna je v tom, že festival bude dvoudenní. Musím ale říct, že negativních reakcí bylo jako šafránu. Všichni nás varovali, jaká vlna komentářů se spustí. Lidi nám posílali koláče, děkovali, potenciální sponzoři začali psát hned po festivalu. Bylo toho moc, což bylo impulsem a energií, abychom se pustili do dalšího ročníku, který bude větší. Když děláte téměř uprostřed města akci, je zvykem, že na vás přijde řada stížností na hluk, v horším případě i nějaké šikanózní trestní oznámení, ale nic z toho nás nepotkalo. děkujeme občanům Frýdku-Místku, že nám dali najevo, že se jim akce líbila.

Pomáhá vám při shánění kapel fakt, že se s nimi už dobře znáte z různých akcí?

Strašně moc. Na největších akcích se neustále potkáváte se stejnými interprety, rivalita tam není, spíš kolegialita a kamarádství u někoho víc či míň. Vím, jak to na festivalech chodí a co mají kapely rády. Některé jedou dva nebo tři koncerty za den, potřebují dobrý catering a aby o ně bylo dobře postaráno. Klademe důraz na to, abychom se vyvarovali nešvarům, které se na festivalech dějí. Může to mít vliv na výkon kapely a radost návštěvníků. Chceme, ať má Frýdek svou skvělou a důstojnou kulturní akci. Znám pár promotérů a lidí, kteří se starají o britskou klubovou scénu, některé interprety bychom rádi představili i ve Frýdku-Místku. I tím bychom dramaturgii celého festivalu rádi odlišili.

Na co se v roce 2019 těšíte?

Těším se na vydání singlu ØTCHI, který je první předzvěst naší druhé desky. Ten podivný název singlu má působit trochu japonsky, protože k němu máme blízko. Koncept další desky bude vycházet z techniky kintsugi, znamená to opravování starých věcí zlatem. Například rozbitou misku opraví tím, že spojí jednotlivé střepy zlatem. Je fajn vdechnout starým věcem nový život a vytvořit v podstatě něco, co má ve finále ještě větší hodnotu. Má to být trochu opozice konzumu a rychlokvašství. (úsměv) Líbí se nám zachovávání hodnot a jejich šlechtění. Singl ØTCHI, který jsme natáčeli v Londýně s režisérem Ondřejem Kudynem, vychází 10. ledna. Myslím si, že to je jeden z nejpovedenějších klipů, které jsme natočili. Doufám, že ho uslyšíte i v rádiích. Přibližně v červnu pak vydáme další singl, který bude další ochutnávkou přicházející desky.

Kapela Mirai zahajuje novou éru
Mirai zahajují novou éru. Videoklip k singlu ØTCHI vznikl v Londýně
Mirai Navrátil, frontman kapely Mirai.
Frontman Kapely Mirai: Zpívat mohu jen v jazyce, v němž dokážu i kriticky myslet