Podzim je sice obdobím myslivců, ale nejen jim je věnována beseda tohoto předního myslivce. Štěpán Neuwirth od roku 1966 vydal mnoho knih s loveckou a mysliveckou tematikou, jako třeba Toulky nejen s kulovnicí, Srna z olšového mlází či Nejkrásnější ze vzpomínek.

Prvním rozsáhlejším dílem byl román Pazderna, který však v roce 1971 vycházel v Ostravském večerníku pod pseudonymem Roman Jiříkovský. Dále spolupracuje s desítkami redakcí novin, časopisů, Českým rozhlasem i televizí.

Štěpán Neuwirth také dodnes stále aktivně vystupuje na různých besedách a setkáních a zároveň publikuje na internetu především krátké povídky či fejetony. Vyprávět bude o svých loveckých zážitcích, které jej inspirovaly ke psaní a v neposlední řadě také o přírodě našeho malebného kraje, která taktéž vzbudila v autorovi literární múzy.

Během besedy bude možnost zakoupit si autorovy knihy a následně si je nechat podepsat. Diváci a posluchači poté mohou také navštívit bílovecký zámek, kde je instalována expozice věnovaná přírodě Poodří.

Přednáška s myslivcem Štěpánem Neuwirthem se uskuteční v Městské knihovně v Bílovci ve čtvrtek 12. října od 18 hodin. Dospělé vstupné je 30 korun, děti zaplatí polovinu.