Cílem expozice je netradiční podobou přitáhnout pozornost k tématu, se kterým se člověk setkává denně, ale nad nímž obvykle moc nepřemýšlí.

„Nápad uspořádat tuto výstavu vznikl v souvislosti s důležitým výročím," uvedla kulturní referentka frenštátského Městského kulturního střediska Zuzana Kalinová. „Jedná se o výročí Mezinárodního dne rodiny, který se v České republice letos slaví už po dvacáté," doplnila. Ve Frenštátě pod Radhoštěm Den rodiny, který připadá na 18. května, slaví už pátým rokem.

Výstava se skládá z patnácti velkoformátových fotografií, které autoři využili k vytvoření několika zákoutí. V nich si mohli návštěvníci vernisáže nerušeně vyzkoušet jednotlivé interaktivní prvky. Děti z pěveckého sboru Senzaband z frenštátské základní umělecké školy, které vernisáž doprovodily zpěvem, ocenily například naslouchání prostřednictvím telefonu z kelímků a provázku či hru s bludištěm.

Dospělí se zase mohli začíst do doprovodných textů o psychických změnách během rodičovství, komunikaci, potížích rodičů postižených dětí, sourozeneckých skupinách nebo o stárnutí rodičů.

„Myšlence utvořit interaktivní výstavu pro celou rodinu s příhodným názvem Obrazy rodičovství vedla autory současná situace ve společnosti, kde klesá vědomí hodnoty mateřství a otcovství," uvedla Zuzana Kalinová. „Každý si tady najde to své, to co jej zaujme, co si zapamatuje a odnese do dalšího života. A to je cílem výstavy Obrazy rodičovství," doplnila.

Na vernisáž se přišla podívat také Maria Fridrichová z ostravského Centra pro rodinu a sociální péči. To na téma rodičovství pořádá kurzy či speciální programy. „Hodně informací dnes bohužel získáváme z poradenství," uvedla.

Zmínila také, že se Centrum zaměřuje i na rodičovství z pohledu dětí a spolupracuje se školami. „V závěru našich programů se dětí ptáme: Chtěli byste, aby všechny děti žily v roce 2032 v úplných a šťastných rodinách? Aby měly maminku i tatínka? A oni odpovídají ano! Tak je to jen na vás, protože těmi rodiči budete právě vy," popisovala Maria Fridrichová.

Expozici hostila už například Praha či Velehrad. Na tom, že zavítala i do Frenštátu, pak má zásluhu nejen Městské kulturní středisko. „Tuto výstavu pořádáme ve spolupráci s městem Frenštát pod Radhoštěm, Odborem sociálních věcí města Frenštátu, Městskou policií, Muzeem Novojičínska a Centrem pro rodinu a sociální péči," doplnila Zuzana Kalinová.

Výstava potrvá až do 17. března, a to v rámci otevírací doby muzea.

Kamila Žihlová