Szidi Tobias je zpívající herečka, šansoniérka a osobitá interpretka na míru ušitých textů a podmanivě plíživé hudby, převážně z dílny dvorních autorů Milana Vyskočka Vyskočániho a Petera Lipovského. Její projev nevykazuje známky prvoplánovosti nebo chladného kalkulu. Vše probíhá s nahodilou bezprostředností, nechybí smutek, radost, lež, pravda, bláznovství, láska.  Toto pondělí ji uslyšíme v Novém Jičíně.

Tobias má výjimečné texty.„Prostřednictvím jednotlivých životních příběhů Tobias postupně vtahuje do svého světa plného něžně poletující melancholie a baladického rozjímání posluchače.Tam, kde díky jejímu drsnému hlasu a osobitému projevu vše dostává jiné zabarvení a výraznější obrysy, než je na první poslech patrné. Jednoduše písňové koláže, které se dokážou zarýt mnohem hlouběji pod kůži,“ popisuje její tvorbu pro Region publicista Richard Boryna. 

Její osobitý vklad do světa slovenského i českého šansonu je nepřehlédnutelný. Sama se ale škatulkám brání. „Víte, já se vyhýbám jakémukoliv ohraničení a označení. Pro mě jsou to prostě písničky. Jednoduše písničky. Slyšela jsem také termín pop šanson, ale nevím, zůstala bych u těch písniček," řekla pro sever Muzikus. Doposud nahrála tři alba Divý mak, Punto Fijo a Pod obojím. Spolupracuje také na hudebních projektech české autorské dvojice Hapka-Horáček.

V Beskydském divadle se můžeme těšit na novinky. „Szidi Tobias představuje zbrusu nové písně svého posledního CD. Svým chraplavým a zároveň sametovým hlasem nechává vzduchem poletovat písně plné melancholie, radosti i bláznovství. Kromě novinek zaznějí také oblíbené písně např. Na hotelu v Olomouci, Milovaná, Tak málo lásky a mnoho dalších,“ slibují v pozvánce organizátoři.

V novojičínském Beskydském divadle uslyšíme zpěv Szidi Tobias v pondělí 23. dubna od 19 hodin. (mer)