„Točili jsme ho na přelomu června a července. K Robertovi Kuśmierskému, který se už podílel na mém předešlém albu Tak mě tu máš, jsme přibrali Pavla Plánku, skvělého perkusistu a bubeníka,“ uvedl Jaromír Nohavica.

A proč Poruba? „Bo,“ odpověděl.

Je to ale vcelku logické. Ano, je to Poruba, ostravská čtvrť, ke které váže Jarka Nohavicu řada vzpomínek. Místo, kde to všechno vlastně začalo první lásky, přátelství, kamarádství, ale i rvačky a buzerace. Poruba, to je také místo, kde se konal Folkový kolotoč a první oficiální Nohavicovo vystoupení před publikem.

Třídící depo pošty. Ilustrační foto.
Žena v Ostravě nestíhala nosit balíky, pak je ze zvědavosti doma otevírala

Na albu je třináct písniček (Poruba, Kdo z nás, Lžou mi do očí, Velká tma, Himaláje, Sako ze sametu, Černá jáma, Natašo, lásko má, Nájezdníci, Tři rohy penalta, Raz dva tři, Empire state, Napořád), v jejichž textech se odrážejí jednak vzpomínky, jednak je v nich velmi trefně zachycena realita života.

Odsýpající, takřka hiphopové trefné texty mající hitové ambice se střídají s jemně nostalgickými písněmi, které přimějí k zamyšlení. Premiéru si několik písniček odbylo během koncertu (24. října) v pražské O2 areně, kterou Nohavica beznadějně vyprodal po čtyřech letech.

Zdroj: Youtube

Nejprodávanější tuzemský interpret si alba produkuje už tradičně sám, grafický design obalu je opět dílem Aleše Najbrta. Je takřka jisté, že o album bude mezi fanoušky obrovský zájem, což ostatně Deníku naznačila i Naďa Konvičná z agentury Petarda Production, která výrobu CD realizuje. „Zájem je doopravdy obrovský a je dvakrát tak větší než před pěti lety u předchozího alba,“ řekla Naďa Konvičná.

S velkým úspěchem se setkala akce pro registrované fanoušky z oficiálních internetových stránek autora (www.nohavica.cz).

Heligonka. Klub, který Jarek Nohavica sám nazývá svým větším obývákem, kam za ním posluchači přicházejí jakoby na návštěvu.
Heligonka: kabaretní obývák Jarka Nohavici
Jaromír Nohavica
Nové album Jaromíra Nohavici nese název Poruba. Proč? Bo!

„Nejvěrnější příznivci si mohli CD s předstihem objednat do konce minulého týdne. Těch objednávek jsme měli tisíce. Se samotnou expedicí jsme začali v pondělí a řada nedočkavých si pro své CD přijela dokonce i k nám do sídla firmy,“ usmála se Konvičná, která už měla i první ohlasy na nové album.

„Hodně nás dojal telefonát jedné paní z Ostravy, která nám děkovala, že už může písničky doma poslouchat,“ připustila Konvičná.

Příznivci ostravského patriota mají stejně jako v minulosti několik možností, jak si album pořídit. „Buď prostřednictvím e-spopu, který naleznete na internetových stránkách Jarka Nohavici, nebo ve vybraných kamenných obchodech v regionu. Tam budou k dostání od pátku,“ dodala Konvičná s tím, že cena je 249 korun.

Věra Špinarová při posledním rozhovoru pro Deník, snímek ze dne 20.12.2016.
Vzpomínkový večer na Věru Špinarovou. Vystoupí Rottrová, Nohavica, Heidi i Buty

SEZNAM PRODEJEN V REGIONU, KDE SE BUDE ALBUM PORUBA PRODÁVAT
Ostrava - prodejny Bontonland (Masarykovo náměstí, OC Forum Nová Karolina)
Nový Jičín - Knihkupectví Fiala
Kopřivnice - Knihkupectví Pohoda
Rožnov pod Radhoštěm-  Knihkupectví N

Zdroj: Youtube