Gogolův Revizor je dnes klasickou divadelní komedií. Ani po více než 150 letech od svého vzniku neztrácí ale nic ze své aktuálnosti. Nikolaj Vasiljevič Gogol svou hrou, zachycující tupost, nevzdělanost a zkaženost úředníků v jednom ruském provinčním městečku prolezlém korupcí a různými jinými neřestmi, nastavil zrcadlo všem, jejichž charakter je pokřiven podlézavostí a úplatkářstvím.

Revizor měl premiéru roku 1836 v Petrohradě, měl veliký úspěch a především mladými lidmi, studenty a pokrokovými literárními kritiky byla hra přijímána s nadšením. Gogol se však stal terčem útoků vyšší společnosti, o níž Gogolova komedie pronesla zdrcující soud. Právě těm bylo určeno motto hry „Nevrč, brachu, na zrcadlo, když máš křivou hubu."

Námět k Revizorovi poskytl Gogolovi Alexandr Sergejevič Puškin, který mu vyprávěl příběh o tom, jak byl jednou při jakési cestě považován za tajného vládního úředníka. „V té době totiž nebylo ničím neobvyklým, přijel-li do okresního města inkognito"vysoký státní úředník, aby se přesvědčil, zda je vše v pořádku. Stávalo se tak, že zcela náhodný cestující byl omylem pokládán za tajného agenta nebo revizního úředníka," vysvětlil divadelní publicista Alois Boháček.

A právě za podobného revizora se vydává také hlavní hrdina hry. Jak to dopadne, uvidíme v novojičínském Beskydském divadle v pátek 12. října od 19 hodin. Hru si pro novojičínské publikum připravilo Bernatské ochotnické divadlo Bodlák. (mer)