Novojičínské Filmale je jedním z nejosobitějších produktů novojičínské kulturní scény. Málokdy má filmový fanoušek možnost užít si opravdu kvalitně dramaturgicky a produkčně kvalitně připravené filmové přehlídky, kterou má navíc přímo za prahem.

Aktuální ročník vstoupil do finální fáze přípravy, a my už tak víme, na co se můžeme těšit. „Jako by v tom bylo něco vypočítavého, ačkoliv nic není logičtější: v roce, kdy svět slaví dvě stě let od narození jednoho z největších vypravěčů Charlese Dickense, v roce, kdy Londýn hostí letní olympijské hry, v roce, kdy… se filmový Batman promítl do reálného světa více, než by bylo zdrávo. Další ročník filmové přehlídky Filmale bude mít v záhlaví britský film," prozradil za organizátory z Kina Květen a Biografu Artefakt Michal Horniak.

Letošní zářijový ročník Filmale opět nabídne několik různorodých promítacích prostorů a přibude jeden open-air, počet projekcí neklesne pod třicet během tří dnů. „Také doprovodný program zapojí do své nabídky kulinářské podniky a hudební blok nabídne kapelu z Anglie nebo i ten nejbritštější ze všech hudebních stylů," přiznal žánrovou šířku přípravy festivalu Horniak.

To hlavní bude ale samozřejmě film, a tak už teď můžeme prozradit, že dojde na díla Hitchcocka, Kubricka nebo Nolana. Letošní filmový festival Filmale 2012 se bude konat v centru Nového Jičína od 27. do 30. září. Jestli se chcete z nějakého důvodu těšit na podzim, tohle je ono. (mer)