V poutavém příběhu o postupném odhalování rodinného tajemství, zasazeném do dvou časových rovin (přelom let 1943/1944 a současnost) sledujeme život románových hrdinů, kteří netuší, že v jejich rodné vsi se schyluje k tragédii. 6. srpna 1944 přijde v Životicích a sousedních obcích o život 36 mužů. Další lidé, muži i ženy, jsou zatčeni a posléze odvlečeni do koncentračních táborů.

Křest karvinského komiksu.
Karviná má svůj komiks. Navštěvuje historická místa, mluví i „po našimu“

Román Jizva je volně inspirován příběhem autorčiny babičky, která v důsledku nacistického zločinu přišla o snoubence. Historické události jsou vykresleny dle historických faktů. Kniha vyšla v roce 2017 v Polsku, kde získala cenu za literární prvotinu roku udělovanou nakladatelstvím Novae Res v Gdyni.

Zdroj: Se souhlasem Danuty Chlupové

„Životický les je častým cílem mých procházek. Pokaždé míjím pomníčky zastřelených mužů. Ten příběh znám od dětství a zůstane se mnou do konce života,“ říká Danuta Chlupová.

Ilustrační foto.
Památný den sokolstva vzdává hold obětem sokolské perzekuce

Spisovatelka Karin Lednická, autorka románové kroniky Šikmý kostel, napsala na přebal knihy toto doporučení: „Upřímně vítám, že prostřednictvím románu Danuty Chlupové znovu vstupuje do veřejného prostoru téma životické tragédie, které uplynulá desetiletí odsunula do trestuhodného zapomnění.“