Úvodní přivítání na festivalu vzal na svá bedra Miloslav Čížek, vedoucí souboru české scény Těšínského divadla, který režijně vede také oderský ochotnický soubor Lojza z Oder. „Jsem moc rád, že festival zahajuje omladina, to, co jste vychovali a čím je město Odry vlastně známo – tedy že kultuře se tady věnuje pozornost od nejútlejšího dětství po zralý věk. Ten zralý věk se představí v neděli a uzavře festival," naznačil Miloslav Čížek skutečnost, že oderský divadelní festival uzavře hudební komedie Limonádový Joe v podání zmíněného souboru Lojza z Oder.

Známý režisér připomněl, že dětský muzikál Ať žijí duchové viděl již při jeho premiéře. „Přemýšlel jsem, čím mě toto představení zaujalo nejvíce. Asi nikde ve světě se nevyskytuje akce, kde se vejde na metr čtvereční tolik dětí," pousmál se Miloslav Čížek a dodal, že když viděl děti uvnitř Dělnického domu, před ním i za ním, měl pocit, že do sálu vejde už tak maximálně jeden divák.

Festival oficiálně zahájil místostarosta Libor Helis, který připomněl, že na rozdíl od festivalu, který má teprve pětiletou historii, sahá láska k ochotnickému divadlu v Odrách až do 18. století. Pak už se ozvaly první tóny orchestru složeného z učitelů ZUŠ Odry a na pódiu se objevili první účinkující. Muzikál, ve kterém účinkovalo ve dvou alternacích kolem stovky dětí pod vedením učitelů Romany Fardové a Karla Mrvy, začal. Zhruba po hodinovém vystoupení si všichni jeho aktéři vychutnávali bouřlivé ovace, načež ředitelka ZUŠ Alena Jestřebská převzala z rukou ředitelky oderského Dělnického domu Ivany Sochorové plaketu festivalu. Alena Jestřebská připomněla, že umělecká škola má kolem tří stovek dětí v oborech výtvarný, taneční a hudební. „To, co jste dnes viděli, je spíše z oboru dramatického, který u nás není," poznamenala a jako překvapení úvodního dne festivalu pozvala na pódium Jiřího Procházku, představitele Jeníka z filmu Ať žijí duchové. „Dostal jsem od paní ředitelky DVD se záznamem muzikálu, ale za pět neděl jsem se na to nestihl podívat. Vůbec toho nelituji, protože vidět to naživo je zážitek. Obdivuji, jak to tvůrci dokázali po technické i umělecké stránce zvládnout," ocenil práci týmu ZUŠ Odry Jiří Procházka, který se mimo film živí také jako muzikant a zvukař. „Vím, kolik to dá práce jen to nazvučit. Bylo to vynikající, orchestr a v neposlední řadě, vaše děti," vyzdvihl Jiří Procházka.

Slova chvály pěl po vystoupení také Miloslav Čížek. „Obdivuji to. Myslím si, že kdyby něco takového bylo v každém městě, tak je o mnoho problémů méně. Když ty děti uvíznou v jakémkoliv umění nebo i sportu, tak je to super. Je to moc fajn a jsem moc rád, že to tady tak funguje," sdělil pro Novojičínský deník Miloslav Čížek. Mezitím se děti chystaly na druhé, večerní, představení.

Festival A PROČ NE pokračuje dnes, ve středu 13. listopadu od 18 hodin, vystoupením žáků Střední školy Anežky České s názvem Divadelní improvizace. Zítra se představí Divadlo Schod z Valašského Meziříčí v komedii Veselé vdovy valašské.