V sále kunínského zámku věnuje orchestr P. J. Vejvanovského svůj koncert tuto sobotu vítání nového roku. „Na programu jsou takové hudební skvosty, jako Malá symfonie in F K. F. Abela, Sonata campanarum P. J. Vejvanovského, Pastorela F. X. Brixiho a samozřejmě mnohé další,“ zvou organizátoři v oficiální pozvánce. Orchestr i tentokrát doprovodí sólisté - na flétnu Pavla Sungová a zpěv přidá Jitka Jakubíková.

Komorní orchestr, který nese jméno jednoho z nejvýznamnějších barokních umělců sedmnáctého století, hukvaldského rodáka Pavla Josefa Vejvanovského, není pro novojičínský region žádnou neznámou veličinou. Už několik desetiletí dodává svou krásnou barokní hudbou hudební radost několika generacím na svých pravidelných koncertech a veřejných vystoupeních. Největší síla tohoto hudebního tělesa je v interpretaci barokní hudby. „Soubor P. J. Vejvanovského je už svým obsazením typický pro barokní období. Housle, violy, violoncella, kontrabas a cembalo se hodí především pro interpretaci hudby tohoto období. Dvanáctičlenný orchestr vystupující vestoje a bez dirigenta má v repertoáru již zmiňované barokní skladby, hraje ale také hudbu klasicistní a soudobou,“ stručně jej popsal expert na interpretaci klasické hudby Ladislav Vácha.

Mnoha lety prověřený soubor vznikl už na podzim roku 1970 jako neprofesionální těleso. Zpočátku se věnoval studiu barokních skladeb se zvláštním zřetelem na dílo P. J. Vejvanovského, jehož jméno, jak již bylo řečeno, přijal. Později rozšířil svůj repertoár o díla klasická i moderní. Za více než tři desetiletí své práce má na svém kontě více než 230 koncertů, několikrát natáčel pro ostravský rozhlas i televizi. Uskutečnil řadu zájezdů na festivaly doma i v zahraničí. Účinkoval v Německu, Polsku, Maďarsku a v Jugoslávii.

Novoroční koncert orchestru P. J. Vejvanovského se koná v sobotu 10. ledna v sále kunínského zámku od 18 hodin. (mer)