Radůza patří mezi stálice české a moravské alternativní hudební tvorby. Její moderní šanson a hlasový projev nemá v tuto chvíli na naší hudební scéně obdoby. Zpěvačka a autorka hudby i textů vystoupí ve středu v Příboře. Oslavit tady s ní můžeme jejích dvacet let na hudební scéně.

V roce 1993 ji doslova na ulici našla zpěvačka Zuzana Navarová a o rok později už Radůza vystupuje jako předskokanka hvězdy amerického popu Suzanne Vegy. Zhruba v té době také začala její úzká spolupráce se skupinou Nerez, o něco později legendární kapelou Marsyas a Michalem Pavlíčkem a skupinou Abraxas. V roce 1999 jsme ji mohli vidět opět jako předskokanku světové hvězdy, tentokrát nikoho menšího než Mika Oldfielda.

Její hudba vychází částečně z šansonu, ale největší díl inspirace čerpá Radůza z folklóru a nálady městských odrhovaček, které v jejím syrovém podání nabízejí nečekané hudební i textařské obraty. „Řadí se tak k nejmladší generaci české alternativní scény, která sklízí úspěchy nejen na domácích pódiích, ale i v zahraničí," řekl o ní pro Region hudební publicista Richard Boryna. Na kontě má několik Andělů, píše hudbu pro filmy, její alba se drží na žebříčku hitparád.

Do Příbora přijede s novým albem Ocelový město. Tvoří jej celkem 17 skladeb. Patnáct písniček je autorských, text Žalmu 22 je z Bible, text písničky Mulanje wanga napsal Tawonga Nkhonjera. Na albu se podíleli mimo jiné kytarista Josef Štěpánek, bubeník David Landštof či basista Jan Cidlinský. Kromě tradičního akordeonu hraje Radůza na tomto albu na klavír, kytaru, foukací harmoniku a dudy.

Šansoniérka Radůza vystoupí ve středu 13. listopadu od 19. hodiny.

Michal Merenda