Novojičínské Beskydské divadlo přivítá tento týden výjimečné představení Jakub a jeho pán. V hlavních rolích se představí Karel Heřmánek a Jiří Bartoška. „Hravá, moudrá i jízlivá variace na Diderotův román Jakub Fatalista je setkáním dvou epoch, dvou žánrů, dvou autorů, nezapomenutelného sluhy Jakuba a jeho pána v podání výborných herců. Dále hrají Veronika Freimanová, Zdeněk Žák, Josef Carda, Dana Morávková, Petr Pospíchal, Kateřina Janečková nebo Martin Kubačák," zve na představení dramaturgyně Beskydského divadla Alena Svobodová.

Jakub a jeho pán je příběhem o putování, zradě, o hledání cesty, a hlavně o jednom velkém přátelství. Dějovou linku tvoří vyprávění o milostném dovádění, milostných intrikách, nevěře i falešném přátelství. Humorné rozjímání nad vlastním textem hry přechází do filozofických otázek. Vyprávění je chronologicky přerušováno, časové linie se stále střídají, jednotlivé osudy postav se liší, ale na druhé straně jsou si v něčem tak velmi podobné. Hra nepostrádá vtip, hýří sprostými výrazy a tomu všemu vévodí výkony hereckých bardů Karla Heřmánka a Jiřího Bartošky.

Herecké mistrovství obou je absolutní. Právě toto zpracování se dá označit za herecky dokonalé. První premiéra Jakuba a jeho pána se konala v ústeckém Činoherním klubu roku 1975 v režii Ivana Rajmonta. Do roku 1989 se odehrálo 223 repríz. Divadlo Bez zábradlí uvedlo hru v roce 1993. O 12 let později ji pražské divadlo opět zařadilo do svého repertoáru.

Novojičínské Beskydské divadlo uvede hru Jakub a jeho pán v podání Divadla Bez zábradlí ve středu 23. května od 19 hodin. (mer)