Jičínfest je festival, který se koná každoročně v polovině letních prázdnin na podporu amatérských skupin z Nového Jičína a jeho bývalého okresu. „Smyslem festivalu je nabídnout příležitost pro tyto skupiny zahrát si na plně technicky vybaveném podiu a před maximálním počtem diváků a samotné skupiny aktivně zapojit do příprav i průběhu festivalu. Skupiny vystupují za nutné cestovné náklady. Vývojem předchozích ročníků se Jičínfest setkává s oblibou u návštěvníků, o čem svědčí i průměrná návštěvnost 1500 - 2500 lidí," řekl Regionu Jiří Macíček z Městského kulturního střediska v Novém Jičíně.

Také letos se dočkáme dvou stage místo jedné. „Může tak vystoupit víc místních kapel, to je hlavní důvod. O to přeci na Jičín festu jde," vysvětlil Macíček. Chybět nebude ani doprovodný atraktivní program ve formě exhibice v dirt jumpu mtb & bmx, umělecké tetování nebo malba na tělo. Nebude chybět speciální host, tentokrát pozvání přijali rockoví matadoři Krucipüsk.

Velkou devizou festivalu je také žánrová různorodost, kde zazněly snad všechny styly, které můžeme slyšet na světové scéně. „Celkový line up na hlavní stage se skládá z hosta, vítězné kapely z předešlého ročníku, a dále kapely, které se dostávají na scénu hlasováním odborné poroty. Na Bandzone stage je zachován systém, že se hlásí jakákoliv kapela a přednost mají ty, které na žádném z ročníku Jičínfestu ještě nehrály," popisují systém organizátoři na svých internetových stránkách.

A na koho se můžeme těšit? Na hlavní scéně se představí novojičínský Drzý čert, Today Ashley, The Squirm, The Truth is Out There a Thieves in the Street. Bandzone.cz stage také přivítá známá jména – objeví se tady Přítel Belial, Born, 8 dní venkova, Moravský výběr, Cohorta nebo Century of Damnation. Jičínfest se v amfiteátru na Skalkách v Novém Jičíně uskuteční v sobotu 28. července. Start je naplánován na 18. hodinu. (mer)