Snímek vypráví o lásce uhlíře Janka a dívky Anežky, kterou v den její svatby unese pán hradu Helfštýn, aby tak naplnil své Právo první noci. Studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně takto ztvárnili starou helfštýnskou pověst o Zelené paní, kterou napsala Věra Kejčířová a posunuli ji do reálnější roviny, jež si však stále zachovává svou poetiku.

Snímek trvá 37 minut a tím se řadí mezi středometrážní filmy. „Pro Nový Jičín rozhodlo to, že je místní kino známé a chtěli jsme, aby jej lidi, kteří tady žijí, mohli vidět na velkém plátně. Protože ale nemá délku jako celovečerní film, nepůjde do distribuce,“ vysvětlil kameraman Robert Nekl.
Režisér a scénárista Jonáš Vacek však poukázal na možné řešení. „My jsme Janka s Anežkou promítali na Helfštýně ještě s dalšími dvěma studentskými filmy. V současné době se uvažuje o tom, že by se tato trojice filmů nabídla digitálním kinům pro projekci,“ dodal Vacek.

Podle režiséra bylo natáčení pro všechny zúčastněné obohacující. „Já to natáčení beru vždy jako dobrodružství. Z výsledku mám radost a myslím si, že divákovi může dát i nějaký pocit, který si odnese domů,“ uzavřel Vacek, pro něhož bylo natočení Janka a Anežky absolventskou prací. „Konkrétní představu, co bych chtěl dál natočit, mám, ale zatím to je ve fázi psaní scénáře,“ prozradil režisér.

V hlavních rolích lze na plátně vidět Radku Skýpalovou, Pavla Vacka a také profesionálního pražského herce Miroslava Etzlera. Historický snímek točili studenti 24 dnů, a to na celkem šesti lokacích, mezi nimiž byla i ta v Bludovicích u Nového Jičína. Aktuální informace k filmu jsou k dispozici na stránkách www.janekaanezka.cz.