Stavanger je stotisícový přístav na jihozápadě Norska, centrum národního středního i vysokoškolského hudebního školství. Zároveň je ale také místem, kam různou shodou okolností doletěla zpráva o nové frenštátské tradici Swingových Vánoc. „A tak není divu, že proto si známý stavangerský big band Orstad Storband jako místo prvního koncertu při svém českém turné vybral právě naše město," potvrdili pořadatelé frenštátského koncertu v tiskové zprávě.

Big band řídí trumpetista a skladatel Didrik Ingvaldsen. Ten měl kromě skandinávské jazzové školy možnost hudebně a skladatelsky načichnout také ryzím jazzem New Yorku. Během svého pobytu zde se stal součástí downtownové hudební scény spojené se slavným klubem Knitting Factory, kde měl možnost spolupracovat s významnými jmény současné avantgardy. Hraje moderní freejazz a jeho koncerty řadí znalci po celém světě k mimořádným jazzovým událostem. Minulý týden sám vystoupil také v kopřivnické čajovně Mandala.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm zahraje spolu s bandem jako hostující sólista i známý brněnský trombonista, komponista a aranžér Mojmír Bártek. Na programu budou jak swingové standardy, tak i původní kompozice.

Koncert souboru Orstad Storband se ve frenštátském kině koná tento pátek, 25. října, od 19 hodin.

Michal Merenda