Jeho hrdiny jsou čerství gymnazisté, kteří prožívají první lásky, procházejí rebelským obdobím, uzavírají přátelství na celý život a společně vydávají studentský časopis s komiksy od tajemného autora přezdívaného Ghost, jenž vtipně komentuje dění kolem nich.

„Vše, co se v seriálu děje, se snažíme vyprávět z pohledu teenagerů. Profesoři i rodiče v něm vystupují také, ale jen v okrajových úlohách. To ale neznamená, že je 4teens určen pouze mladým, protože všichni mají rodiče a prarodiče, kteří jsou součástí jejich (našich) životů,“ uvedla dramaturgyně Kateřina Ondřejková.

Z pohledu teenagerů - primánů na gymnáziu

Každý díl seriálu, který natočil režisér Pavel Jandourek (např. Maharal – tajemství talismanu), se bude věnovat jednomu z jeho hlavních mladých protagonistů. Vedle ústředního hrdiny Milana v podání Ondřeje Malého – který prý do scénáře nejméně zapadal, ale na zkouškách byl tak skvělý, že jej podle něj upravili – jsou to jeho pravá ruka Dája (Tereza Beranová), Petr (Tomáš Váhala), Míša (Lucie Šteflová), Jirka (Tomáš Materna), Kamila (Vanda Chaloupková), Amos (Tomáš Hlaváček) a Patricie (Adriana Neubauerová).

Objeví se i dospělí herci, Konvalinková, Zedníček, Táborský

Ze zavedených herců se v příbězích objeví Zdeňka Žádníková, Naďa Konvalinková, Pavel Zedníček či Miroslav Táborský, který si „střihne“ roli jednoho z profesorů. „Mám doma dva kluky, jednomu je jednadvacet a druhému čtrnáct – ten první má tedy teenagerské období za sebou, ten druhý do něj startuje. Říkal jsem si, že se nic tak strašně rychle nemění, jako lidi v tomto věku,“ podotkl Táborský. „Jakýkoli z těch starších seriálů, na který se my starší rádi díváme, jim musí připadat jako vykopávka. Považuju tedy za důležité, že vzniklo něco, co mluví současným jazykem a co jim bude blízké.“