Velikonoce už pomalu klepou na dveře, a proto se ve městech nejen na Novojičínsku připravují nejrůznější velikonoční akce a jarmarky. Už tento týden si je lidé užijí například v Odrách, Příboře nebo v areálu Žerotínského zámku v Novém Jičíně.

V prvním zmíněném městě se tradiční akce nazvaná Velikonoce v parku uskuteční tento čtvrtek 22. března.

Od 13 hodin zaplní Zámecký park v Odrách stánky nabízející různé pochutiny i zboží nejen s velikonoční tematikou, k vidění zde budou také ukázky tradičních lidových zvyků a řemesel, jako například pletení pomlázek, drátenictví či výroba včelařských výrobků.

Chybět nebude ani program pro děti, včetně dílniček, zdobení a vynášení Morany a hudba, o kterou se postarají Klepáči z Tošovic, kapela Kokeš a také fujarista z Frenštátu pod Radhoštěm.

VÍKENDOVÉ JARMARKY

Na další velikonoční jarmarky mohou lidé vyrazit o nadcházejícím víkendu. V sobotu 24. března se bude konat na náměstí Sigmunda Freuda v Příboře v době od 8 do 12 hodin.

„K zakoupení budou různé rukodělné a řemeslné výrobky, velikonoční dekorace, keramika, pochutiny a spousta jiného. Od 9.30 hodin se mohou návštěvníci těšit na doprovodný program, ve kterém vystoupí děti a žáci příborských mateřských a základních škol a Dětský folklorní soubor Valášek z Kozlovic. V tvůrčí dílně střediska volného času Luna si mohou děti vyrobit velikonoční dekoraci,“ přiblížila program akce Petra Richterová z odboru kultury a cestovního ruchu příborské radnice.

Ve stejný den chystá tradiční velikonoční jarmark také Muzeum Novojičínska v areálu Žerotínského zámku v Novém Jičíně.

Bohatý program, který vypukne v 8.30 hodin, nabídne dětem i dospělým ukázky tradičních technik uměleckých řemesel, zdobení kraslic a pletení tatarů.

NABÍDKA PRODEJCŮ BUDE BOHATÁ

K zakoupení na místě budou kraslice, pomlázky, figurky z kukuřičného šustí, dále keramika, dřevěné hračky, šperky, vizovické pečivo, výrobky z vlny a kůže i lahodné koláče a zabijačkové pochoutky.

V průběhu sobotní akce zahrají flašinetáři z Ostravy, klapotáři z Lukavce, představí se také dechová hudba Galička z Veřovic nebo cimbálová muzika Trojačka z Hodslavic. Kromě jarmarku budou moci zájemci rovněž navštívit expozice v Žerotínském zámku.

Další velikonoční akce budou na Novojičínsku pokračovat v příštím týdnu.

Ilustrační foto
Město opráší krásu měšťanských domů