Bluegrassoví Poutníci hráli v Novém Jičíně naposled před rokem a půl, kdy tady slavili čtyřicet let na hudební scéně. „Také tentokrát zaznějí písničky z prvopočátků české country hudby, známé americké bluegrassové standarty a samozřejmě ty největší poutnické hity jako jsou skladby Panenka nebo Hotel Hillary,“ slibuje v pozvánce dramaturgyně Beskydského divadla Alena Svobodová.

Kapela je známá svým osobitým přístupem ke známým písním ve stylu bluegrassu a country a také svými vlastními skladbami, které přesáhly rámec těchto stylů a některé z nich u nás, dá se říct, již zlidověly. Jako jedna z mála podobných kapel se odvážila vyrazit zahrát i do kolébky svého žánru, do Spojených států, a sklidila tam velký úspěch. „Poutníci jsou skupina z České Republiky, která používá bluegrassové nástroje jako prostředek k vyjádření svých vlastních hudebních myšlenek. Hudba zde nahraná není bluegrass, ačkoliv se mu přibližuje v některých skladbách, kde posluchač ucítí silný newgrassový vliv," napsal o nich tenkrát například časopis Bluegrass Unlimited.

Spolu s Poutníky vystoupí v Beskydském divadle také talentovaná akustická kapela East – West. Slovensko-česká hudební skupina vznikla v roce 2011. Zaměřuje se na moderní bluegrassovou hudbu ovlivněnou dalšími žánry jako folklór, new acoustic music, jazz a dalšími. V jejich repertoáru naleznete jak vlastní písně a instrumentálky, tak inovativně zpracované verze převzatých skladeb. Přestože se jedná o novou kapelu, její členové jsou na evropské bluegrassové scéně známými muzikanty.

V Beskydském divadle v Novém Jičíně vystoupí Poutníci spolu s East – West v sobotu 17. března od 19 hodin. (mer)