Areál muzea Fojtství v Kopřivnici hostí v těchto dnech pohodový multižánrový Festival medu a písničky.

Akce, která odstartovala ve čtvrtek a potrvá až do soboty 9. září, je zaměřená zejména na práci včelařů, ale nabízí i bohatý hudební a doprovodný program pro malé i velké. „Festival medu a písničky přináší do Kopřivnice již čtvrtým rokem program určený jak zájemcům o včelaření, nadšeným včelařům, tak široké veřejnosti, kterou chce s tímto řemeslem blíže seznámit,“ uvedla k festivalu mluvčí města Jana Hromočuková.

Také letos pořadatelé věnují každý den akce určité tematice. Zatímco čtvrtek byl dnem medoviny, vína a burčáku, dnešek naopak patří jiným pochutinám, a to perníku a guláši. Závěrečný den pak bude ve znamení veselí při včelařské pouti.

Plochá dráha v Kopřivnici po devítí letech.
Kopřivnice uvidí letošní třetí plochodrážní závody

A protože cílem této tradiční akce ve městě je především popularizace včelařství, mohou se návštěvníci těšit na řadu odborných přednášek, stejně tak i na ukázky práce se živými včelami. Tím chtějí včelaři zaujmout nejen dospělé, ale především ty nejmenší. „Proto jsme si jak pro děti z mateřských škol, tak pro žáky základních škol připravili včelařské soutěže a workshopy odhalující krásu včelařství,“ prozradil Tomáš Kostelník, hlavní organizátor akce a místopředseda Základní organizace Českého svazu včelařů.

JAKO HLAVNÍ HVĚZDA ZAZPÍVÁ MŇÁGA A ŽĎORP

Pestrý bude také doprovodný program, během kterého si přijdou na své příznivci folkloru, milovníci country i vyznavači rocku. V průběhu tří dnů se publiku postupně představí hudební seskupení jako cimbálová muzika Radhošť, folklorní soubor Drienovec z Bánovců nad Bebravou nebo rocková legenda Limetal. Jako hlavní hvězda letošního čtvrtého ročníku akce vystoupí známá valašskomeziříčská formace Mňága a Žďorp a prostor dostane také místní kapela hrající pod názvem Sunar Rock.

Kromě toho v areálu muzea nebude chybět ani divadlo pro děti i dospělé či ukázky nejrůznějších řemesel. Při své práci tak budou k vidění například řezbáři, kováři, svíčkaři nebo perníkáři. „V pátek a v sobotu je pro děti připravená také loutková scéna divadla z Přerova s pohádkami Boty dělají kocoura a Z pohádky do pohádky s Budulínkem,“ doplnili k programu pořadatelé.

Masarykovo náměstí v Novém Jičíně. Ilustrační foto.
Novojičínské slavnosti opět nabídnou program pro každého