Oderský Mezinárodní varhanní festival v Odrách nabídne celé severní Moravě opět několik výjimečných umělců. Od roku 2000 jich už za nádherné varhany v Odrách usedla celá řada a tuto sobotu se předvede další – Dán Lasse Toft Eriksen.

Tento umělec se narodil v roce 1978 ve Viborgu v Dánsku. Po studiích skladby na Vestjysk Musikkonservatorium u profesora Karla Aage Rasmussena pokračoval ve studiu na Akademii múzických umění v Esbjergu. Od roku 1995 je zaměstnán v tamní Nové Opeře jako korepetitor. Lasse Toft Eriksen upravil a složil řadu skladeb pro varhany, sbor, komorní hudbu a žalmy. Je zkušený dirigent, který dirigoval mnoho z velkých děl pro sóla, sbor a orchestr, mezi nimi Bachovy kantáty a Handelova Mesiáše.

V Odrách nevystoupí sám, z Dánska si přivezl také dvě výtečné zpěvačky. Lyrická sopranistka Anne Mette - Balling v posledních letech zpívala především operní role, její hlavní zájem se upírá k žánru oratorií. V Mozartových operách zpívala převážně Zerlinu, Zuzanku a Paminu v souboru Jihozápadní Jutland Opery. Repertoár druhé sopranistky Janne Solvang sahá od středověké, přes barokní až po současnou hudbu. „Nejraději interpretuje ranně barokní skladby, zejména kostelní repertoár s oratorii a pašijemi. Vydala čtyři hudební CD, mezi nimiž je například nahrávka s komorní hudbou F. Buxtedhude a Francois Couperins," představili zpěvačku v pozvánce pořadatelé.

Dánský varhaník Lasse Toft Eriksen vystoupí v oderském Chrámu sv. Bartoloměje v sobotu 27. října od 19 hodin. (mer)