Petr Malásek je český klavírista a skladatel, syn slavného klavíristy a skladatele Jiřího Maláska a manžel české herečky Dany Morávkové. Odborné vzdělání završil akademickým titulem na pražské AMU v oboru klavír a skladba. Jako pianista a kapelník spolupracuje od roku 1990 se šansoniérkou Hanou Hegerovou, dlouhodobá klavírní spolupráce jej pojí rovněž s Lucií Bílou a Martou Kubišovou.

„Těžištěm Maláskovy umělecké činnosti je skladba. Komponuje především scénickou hudbu pro film, divadlo a televizi. V roce 2003 byl nominován na filmovou cenu Český lev v kategorii Nejlepší hudba," připomněli ve své pozvánce před frenštátským koncertem jeho organizátoři.

Do Frenštátu ale nepřijede sám. Doprovodí jej sem František Kop Quartet. Ten vznikl na počátku roku 1995 u příležitosti účinkování na festivalu Pražské jaro. Ve výběru repertoáru je kladen důraz na vlastní tvorbu, která směřuje k větší prokomponovanosti jednotlivých skladeb.

„Stylové rozpětí původních kompozic je poměrně široké, protože se inspiruje rozličnými hudebními vlivy, jako blues, funk, latin, free. Soubor se ale také nevyhýbá interpretaci jazzových standardů a skladeb velikánů moderního jazzu," popisují svou kapelu samotní muzikanti. Ve frenštátském kině vystoupí Petr Malásek a František Kop Quartet ve čtvrtek 5. prosince od 19 hodin.

Michal Merenda