Na Velký pátek se neotvíraly jen hory, které vydávaly své poklady, ale symbolicky začala také již pátá výstava s názvem Poklady z depozitářů. Výstavu hostí kabinet přírodnin na zámku v Kuníně.

„Po určité době jsem se vrátil na kunínský zámek. Důvodem mého návratu bylo, že si letos připomínáme desáté výročí založení kabinetu přírodnin a při té příležitosti jsme udělali malou výstavku Pokladů z depozitáře," řekl na úvod sběratel Bronislav Novosad, který nyní působí v místním zahradnictví, jež spolupracuje s odbornými školami.

A právě proto se Bronislav Novosad rozhodl, že výtěžek z koncertu Komorního orchestru Kopřivnice, který byl součástí vernisáže, věnuje Slezské diakonii.

Do kasičky nakonec lidé věnovali 2500 korun, jež převzal pan Viktor ze sociálně terapeutických dílen Effatha Nový Jičín. „Dobrovolně k nám chodí klienti s tak závažným postižením, že stát rozhodl, že nemusí pracovat.

Ale tito lidé chtějí pracovat, proto k nám chodí, aby se v práci zdokonalili a mohli se zařadit do běžného pracovního procesu. A my je v tom podporujeme," prozradil poslání dílen zástupce Effathy.

Organizátorům výstavy se letos podařilo sehnat velmi zajímavé minerály, zkameněliny a horniny. „Jedním z největších lákadel výstavy je obrovská geoda ametystu, kterou se podařilo zapůjčit z Rožnova pod Radhoštěm. Luboš Martinásek z Kopřivnice, s nímž spolupracuji již delší dobu, nám zapůjčil vzorky na celou zámeckou sezonu.

Návštěvníci si mohou prohlédnout i práce dvou brusičů. Rudolf Štrbák z Fulneku zapůjčil kolekci 141 broušených kamenů a práce jeho žáka Josefa Valy ze Suchdolu nad Odrou jsou vystaveny v takzvané Jeskyňce pokladů," přiblížil některé exponáty Bronislav Novosad, s tím, že letos mají návštěvníci poslední možnost si prohlédnout jeden vystavený unikát.

„Je to třetihorní ryba s projevem kanibalismu. Pozitiv již byl odvezen do sbírek Národního muzea a ta druhá část, negativ, tady na sezonu ještě zůstane," upřesnil sběratel, jenž si pochvaloval i spolupráci s místní základní školou.