Zachycuje osud havířů, kteří dostali možnost se kvůli zavřenému dolu překvalifikovat na programátory. Pro muže, kteří fárali čtvrt století, to ovšem vůbec není snadný krok.

Režisér Jindřich Andrš sleduje v časosběrném portrétu Tomáše Hisema, jenž touto změnou prochází, i reakce jeho okolí, často negativně nastaveného vůči ajťákům.

Zdroj: Youtube

Líbí se vám ukázka dokumentu Nová šichta? Hlasujte v anketě pod článkem.

„Štáb s režisérem Jindřichem Andršem sledoval po několik let jeho nelehké snažení, aby dal vznik humornému snímku Nová šichta o boji se zažitými zvyky, ale i trhem práce. Dokument je těsně před dokončením a v kinech by mohl být již příští rok,“ uvádá za tvůrce Klára Petrlová. Připomíná, že Andrš točil film Poslední šichta a má za něj ocenění.

Ilustrační snímek.
Hornické památky v ČR: Ostrava jich má nejvíce!

Nový projekt kažopádně potřebuje k dokončení podporu fanoušků, na obrazovou a zvukovou postprodukci a také výrobu distribučních kopií chybí okolo čtvrt milionu korun - více zde.

„Rozhodli jsme se vyzkoušet štěstí na a crowdfundingovém portálu Hithit, kde snažíme částku získat od podporovatelů. Ti se rekrutují také z komunit IT i havířů,“ dodává Petrlová.