Víkend se blíží mílovými kroky a s ním také několik zajímavých akcí, které se uskuteční na mnoha místech novojičínského okresu. Novojičínský deník vám přináší přehled těch nejzajímavějších z nich.

Gulášové slavnosti

Sobota bude patřit hned několika akcím, napříč okresem se bude střídat hudba s lahodnou vůní dobrot. Už 22. ročník tradičních Gulášových slavností se uskuteční v autokempu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Samotná soutěž ve vaření guláše, jejíž vítěz se bude moct účastnit mistrovství České republiky ve vaření kotlíkových gulášů, bude zahájena o půl desáté, vyhodnocení nejlepšího pokrmu je naplánováno na 15 hodin.

Kromě gulášů různých chutí a vůní se mohou malí i velcí návštěvníci těšit také na bohatý doprovodný program. Slavnosti navíc zpestří kapely Navalentym, Lam Trio, CM Milana Holuba, Rosso Gneiss, Koridor nebo Klika NJ Blues. Tuto akci si nenechá ujít ani pan Jiří z Nového Jičína: „Do Frenštátu se chystám už asi potřetí, guláš je moje nejoblíbenější jídlo a vždy se těším, co nového tam ochutnám," neskrýval své nadšení.

Jičínfest odstartuje v šest

Hudba v sobotu ovládne také Nový Jičín. Do areálu na Skalkách se totiž sjedou nejlepší kapely z místní hudební scény. Jubilejní desátý ročník Jičínfestu tam odstartuje v 18 hodin. „Letošní ročník je výjimečný i tím, že jsme kapely nelosovali, ale na základě přihlášek byl sestavený lineup, který nejvíce mapuje novojičínskou scénu a také charakter festivalu. Snažili jsme se vybrat to nejlepší. Takové kapely, o kterých víme, že si na Skalkách zahrají s chutí a že pobaví diváky. Je to přeci jenom jubilejní ročník," řekl Jiří Macíček z novojičínského Městského kulturního střediska, které festival pořádá.

Na dvou pódiích se vystřídá celkem jedenáct kapel a na návštěvníky čeká rovněž bohatý doprovodný program. Na Skalkách zahrají kapely Černá zář, Greedy Invalid, Nevím, Off Axis nebo host z Olomouce, kapela Hazydecay. Do Nového Jičína zavítá také speciální host, kterým bude zpěvák Kryštof Michal spolu s kapelou Eleison.

Whiskey & Fazole v Sedlnicích

Další festival, tentokrát však představující hudbu amerického jihu, pořádají v sobotu v Sedlnicích. Pátý ročník akce s názvem Whiskey & Fazole odstartuje v areálu střelnice ve 14 hodin. Pořadatelé letos nachystali také jednu novinku první ročník Open air střeleb. Příchozí si budou moct vyzkoušet střelbu ze zbraní z dob americké občanské války. A co by to byl za festival, kdyby na něm nehrála hudba.

V Sedlnicích zahrají kapely Bluesquare, El-Camino, Gamba Blues, z dalekého zámoří dorazí také Joyce Hurley a akci zakončí partička The Firedog.

Koupaliště zve na Cestu kolem světa

Spojit osvěžení se zábavou mohou všichni, kteří v neděli zavítají na koupaliště do Příbora. Pro všechny děti, rodiče, dobrodruhy i cestovatele tam chystají dobrodružnou výpravu Cesta kolem světa. Program, jehož součástí bude třeba oblíbené malování na obličej, tvořivé dílny, vodní atrakce nebo aqua zumba, začne ve 13 hodin. Z planety Jinálkov dokonce přiletí Jinálek se svou kamarádkou Ájou. Vstup na akci je zdarma. 

V Palačově se chystá další ročník Pivní štafety

V místní části Starého Jičína, Palačově, vrcholí přípravy na další ročník oblíbené akce nazvané Pivní štafeta. Její pořadatel, Norex Palačov, na akci zve všechny aktivní i pasivní fanoušky pivního moku a slibuje pestré odpoledne. V pořadí již dvacátý ročník akce startuje v neděli 28. července o půl jedné odpoledne, kdy vypuknou první kruté boje o nejrychleji vypité půllitry. Poté přijde na řadu pivní štafeta žen, soutěže tulák, hod špalkem a válečkem, pivní mozol nebo kvíz. Ochuzeni nebudou ani malí účastníci Pivní štafety, pro které je připraven skákací hrad. Pivní štafeta se uskuteční na palačovském hřišti.