Tradice přehlídky amatérských divadel se začala psát v sedmdesátých letech. Tehdy se ale nejednalo o klasickou přehlídku, ale takzvané štramberské divadelní úterky. Ty po revoluci na nějakou dobu skončily.

„V souvislosti s politickými změnami v roce 1989 skončily 26. ročníkem tradiční Štramberské divadelní úterky přehlídka amatérských divadelních souborů pořádaná Závodním klubem ROH Kotouč Štramberk. Protože si tato přehlídka za dobu trvání našla své stálé příznivce, po jejím ukončením nastalo určité vakuum, které bylo vyplňováno výhradně představeními domácích divadelních souborů," zavzpomínala na minulost dnešní hlavní pořadatelka akce Dagmar Benešová.

Vzápětí doplnila, kdy se ono vakuum rozhodla ona a její soubor vyplnit. „První myšlenky na oživení divadelní přehlídky začaly v našem souboru vznikat v roce 1997 a nakonec jsme se dohodli, že se na dobrou tradici Štramberských divadelních úterků pokusíme navázat a uspořádáme přehlídku novou v nových podmínkách. A tak byla v roce 1998 uspořádána vůbec první Štramberská divadelní přehlídka amatérských divadelních souborů."

Diváci ocení představení kuličkami

Při pořádání nové přehlídky se pořadatelé drželi před lety zavedených tradic z divadelních úterků. „Zůstalo hlavní kritérium, a to to, že přehlídka není postupová, jednotlivá představení neposuzuje žádná odborná profesionální porota, ale hodnocení je výhradně na divácích," prozradila Dagmar Benešová a pokračovala: „Diváci, držitelé permanentních vstupenek, vyhodnotí na závěr přehlídky nejlepší ženský a mužský herecký výkon, nejlepšího režiséra, scénografa a nejlepší hru. Samostatnou kategorii tvoří divácké hodnocení kuličkami, kdy divák po zhlédnutém představení vhozením kuličky do hlasovací urny vyjádří, zda byl velmi spokojen, spokojen či nespokojen."

Letošní ročník štramberské přehlídky nabídne šest představení. Amatérští herci přijedou z Ostravy, Oder, a diváci nepřijdou ani o představení místních spolků. „Aby si všichni přišli na své, program si připravil spolek Kotouč a divadlo Pod věží," ujistila pořadatelka a dodala: „Na své si přijdou opravdu všichni: malí, velcí, mladí i staří. Neváhejte a přijďte se pobavit při příjemném divadle."