Každoroční akce Svazu knihovníků a informačních pracovníků České republiky zavítala na Novojičínsko i v tomto roce. Cílem celorepublikové akce je nabídnout čtenářům a dalším návštěvníkům co největší kontakt s autory a překladateli literárních děl. To znamená například zvýšený počet besed se spisovateli, herci či jinými zajímavými osobnostmi naší kultury, prostě rozšířit povědomí o tom, že číst knihy je stále IN.

Mezi aktivitami, které doporučuje svaz knihovnám, je například takzvaný Maraton čtení, při němž tato zařízení navštěvují spisovatelé s besedami, kteří případně předčítají návštěvníkům svá díla. Například knihovna v Bílovci uspořádá v rámci tohoto maratonu setkání se spisovatelem, hercem a režisérem Arnoštem Goldflamem. O den později navštíví tato osobnost také místní základní školu a objeví se i na základní škole v Příboře.

Knihovna v Příboře zase nabídne přednášku o metodě RUŠ, tedy o rychlé a účinné změně skutečnosti. Jedná se o metodu, která má rušit negativní bloky, programy a přesvědčení, jež brání lidem v tom, být šťastní. K návštěvníkům promluví terapeut Libor Domitra.

V kopřivnické knihovně si v březnu vybere skutečně každý. Na programu jsou totiž během měsíce zajímavé besedy, jako například Podstata zdraví a nemoci, Pletení košíků z papíru, Škola volá aneb čteme dětem, Národní týden trénování paměti nebo přednáška s besedou o Namibii.

Ani novojičínská knihovna nezůstala rozhodně pozadu. Její návštěvníci si mohou v březnu vychutnat vyprávění spisovatele a publicisty Vlastimila Vondrušky. „Autor vypráví o sobě i o tvorbě historické beletrie. Přiblíží historické prameny, které jsou autorům k dispozici, a vysvětlí, jak se dají používat,“ lákají pracovnice knihovny. Mimo to mohou návštěvníci v prostorách knihovny zhlédnout výstavu Pavla Kahánka z Kopřivnice.

A jak už je zvykem, v březnu knihovny leccos odpouštějí, například poplatky za nevrácené knihy a další. Zároveň nabízejí i mnoho výhod, které by byla škoda nevyužít. Více informací k Březnu, měsíci čtenářů lze najít na internetových stránkách jednotlivých knihoven.