Předchozí
1 z 7
Další

„V 11 letech jsme měli naši první kapelu, jmenovala se Insert Coins a naším velkým vzorem byli Green Day“, začíná své vyprávění mladší z bratrů Lukáš. „Společně s kapelou Burn Out (jejich frontman je dnešní Voxel), jsme vyrůstali a hráli v Kopřivnici, Brňově a Valašském Meziříčí.“ „Hrávali jsme třeba na zábavách sedm hodin v kuse covery, ale bylo to super, hrát takhle s kamarády. Pak přišla druhá kapela, Johny Said The Number a to už jsme byli více ambiciózní, nebavilo nás dělat věci starým způsobem,“ doplňuje Honza. 

1Zdroj: Archiv bratrů Balcárkových

„A právě naše ambice nás po motorkářském srazu, kde jsme hráli, dovedly k tomu, že chceme nahrát demo nahrávku. Řekli jsme si, že do toho dáme 100% a třeba to vyjde,“ líčí Lukáš. „Vložili jsme nahrávku na Bandzone a po dvou dnech se nám ozval manažer Bandzone Michal Novák, že by s námi rádi spolupracovali.“ Do toho vstupuje Honza: „A tohle byl milník, který spustil další etapu. Nabrali jsme nejvíce zkušeností, nahráli nejvíce demo nahrávek a taky jsme v roce 2010 vystupovali na různých koncertech – hráli jsme třeba na festivalu Rock for People, to bylo super.“ 

2Zdroj: Archiv bratrů Balcárkových

Do roku 2012 hráli bratři v kapele Johny Said The Number, poté cítili, že je čas na změnu. „Začala mě lákat hudební produkce, náš starší brácha nám ukázal virtuální instrumenty, a oba jsme najednou viděli, jaké možnosti v té hudbě jsou. Náš bubeník ale změnu nechtěl a tak jsme se rozešli,“ vypráví Jan. „V roce 2012, když jsme přišli s projektem Light&Love, jsme si stanovili, že si chceme dělat věci po svém. Náš první singl byl Celebration Road, a v roce 2015 přišlo Blueberry Sky,“ vzpomíná Lukáš. 

Lukáš v klobouku, vlevo JanZdroj: Archiv bratrů Balcárkových

Chytlavá písnička byla tehdy slyšet ze všech stran a stala se 3. nejhranější skladbou českého éteru. „Málokdo ale ví, že měla dva videoklipy,“ směje se Jan. „Na internetu je nakonec jen jeden, který nám točil Martin Linhart od 7 hodin večer do 7 do rána, a za tím jsme si stáli, aby šel ven,“ doplňuje Honza. „Klip spustil velkou lavinu, psala nám spousta lidí, že máme dobrou angličtinu a že vůbec nevěděli, že jsme Češi, tipovali nás na Američany (smích). To, že hráli písničku v rádiích, jsem zpočátku nevnímal, ale pak mi začalo docházet, že se to fakt děje,“ doplňuje zasněně Lukáš. 

4Zdroj: Archiv bratrů Balcárkových

„Líbili jsme se Kryštofům, kterým jsme pak udělali remix pro Srdcebeat, dále jsme spolupracovali s Mirai, třeba klip s pandou pochází z mojí hlavy,“ uvádí Lukáš. „Teď jsme se akorát dostali do bodu, kdy už jsme tady v Česku udělali to, co jsme chtěli a hledáme zase změnu. Baví nás angličtina a láká nás zahraničí,“ zamýšlí se nad budoucností Honza. „Nechceme ale objíždět kluby, chceme, aby to mělo v tom zahraničí nějaký smysl,“ dodává Lukáš. 

5Zdroj: Archiv bratrů Balcárkových

„Dnešní svět je strašně rychlý a jde vidět, že se věci řítí špatným směrem. Potřebujeme zpomalit, a to i v hlavě a proto jsme si zvolili i ten název, světlo a láska, tedy Light&Love. Protože toto jsou dvě hlavní lidské hodnoty a my chceme, aby naše hudba byla lidská,“ vysvětluje Jan. „Nejsme nějaká ezoterická kapela, ale kapela dvou snílků, zajímá nás přesah, spiritualita, věci mezi nebem a zemí. A do toho každý máme svůj svět, kde cítíme, že chceme něco splnit,“ dodává Lukáš.

6Zdroj: Archiv bratrů Balcárkových

Funguje ale spolupráce dvou bratrů v osobním i pracovním životě? „To, že jsme bráchové, je jako nějaký vzorec, který funguje ve všech aspektech. Honza se teď odstěhoval, takže mezi námi vznikl trošku odstup, ale zároveň začala přicházet nová inspirace,“ vysvětluje Lukáš. „Inspirace přichází s životem a přístupem k němu. Vnímáme, že smyslem všeho je radost, a to, že člověk má být přirozený. Nevyvíjíme žádný tlak, protože jediný smysl, proč to děláme, je právě ta láska. A jsme rádi, že máme úspěch pro radost, ne jen úspěch pro úspěch samotný,“ uzavírá Jan Balcárek.

7Zdroj: Archiv bratrů Balcárkových

Tereza Jelínková