Předchozí
1 z 8
Další

Sýry vyrábím z mléka z farmy, říká Markéta Menšíková

Markéta Menšíková vyrábí čerstvé i zrající sýry z mléka z vlastní farmy, její sýry získaly mnohá ocenění. „Narodila jsem se a vyrůstala v Novém Jičíně. Dětství jsem měla krásné. Mám dva mladší bratry. Maminka byla učitelka a tak jsme celé letní prázdniny a na jaře a na podzim také všechny víkendy trávili na chatě u Valašského Meziříčí.

Markéta Menšíková vyrábí sýry na farmě Menšík v Kunčicích pod Ondřejníkem.Zdroj: archiv Markéty Menšíkové

Můj vztah k zemědělství se začal tvořit až když jsem poznala svého budoucího muže. V mé vlastní rodině žádná zemědělská historie není. Když jsem začala bydlet na farmě a pak se nám narodily děti, začala jsem přemýšlet, co bych mohla a uměla vyrobit z našeho mléka. V hrnci na plotně jsem tedy začala experimentovat a pomalu se začal rodit nápad rozšířit činnost farmy právě o zpracování. Zároveň jsme začali s manželem budovat apartmán k pronájmu a možnost nabízet našim budoucím hostům vlastní mléčné výrobky byla jednou z motivací k vybudování sýrárny.

Markéta Menšíková vyrábí sýry na farmě Menšík v Kunčicích pod Ondřejníkem.Zdroj: archiv Markéty Menšíkové

Konkrétně můj pracovní den začíná asi 6 hodin ráno. V sýrárně už dnes spíše jen vypomáhám. Dříve jsem tam byla sama, ale s přibývajícími zákazníky a tím i růstem objemu výroby už se to nedalo zvládat, takže jsme u nás zaměstnali kamarádku. Kromě sýrárny musím zajišťovat také administrativu, komunikací se zákazníky a starám se o provoz apartmánu, který u nás na farmě pronajímáme.

Markéta Menšíková vyrábí sýry na farmě Menšík v Kunčicích pod Ondřejníkem.Zdroj: archiv Markéty Menšíkové

V současné době vyrábíme čtyři druhy sýra. Dva druhy čerstvého a dva druhy zrajícího sýra. Přetvořit mléko do podoby většího nebo menšího bochníčku sýra trvá v podstatě celý den. Čerstvé sýry jsou pak po nasolení a mírném oschnutí hotové a připravené ke konzumaci. U zrajících sýrů však následuje proces zrání, který je v řádu měsíců. My naše sýry necháváme zrát zpravidla 4 až 6 měsíců. Kromě sýrů vyrábíme i další mléčné výrobky například jogurt, jogurtové nápoje, kyšku, nebo tvaroh.

Markéta Menšíková vyrábí sýry na farmě Menšík v Kunčicích pod Ondřejníkem.Zdroj: archiv Markéty Menšíkové

Náš Farmářský sýr získal už dvakrát ocenění Regionální potravina a ocenění získal i v Národní soutěži malých výrobců sýra v Mikulově. Jeden z našich zrajících sýrů získal také v Mikulově ocenění Nejlepší BIO sýr v roce 2018. Z Mikulova si odnesl cenu i náš tvaroh. Neoblíbenější z našich výrobků jsou asi Farmářský sýr a tvaroh. Oba výrobky vyrábíme od roku 2011 a nabízíme v nezměněné podobě. Zvláště tvaroh je neustále nedostatkovým zbožím.

Markéta Menšíková vyrábí sýry na farmě Menšík v Kunčicích pod Ondřejníkem.Zdroj: archiv Markéty Menšíkové

Ekologické hospodaření je šetrné jak k přírodě, tak k chovaným zvířatům. Pro zvířata se snažíme vytvořit co nejpřirozenější podmínky. Mají v maximální míře přístup k pastvě, nepoužíváme žádná chemická hnojiva a přípravky. Myslím, že mnoho lidí má s výrazy jako „bio“ a „eko“ vytvořenu špatnou asociaci a chápou to jako něco extrémního ve smyslu návrat na stromy nebo prázdný marketingový trik a za normální považují velkokapacitní a průmyslové zemědělství a potraviny. Přitom je to vlastně naopak.

Markéta Menšíková vyrábí sýry na farmě Menšík v Kunčicích pod Ondřejníkem.Zdroj: archiv Markéty Menšíkové

Dojíme kolem 65 krav a k tomu máme přibližně stejný počet mladého dobytka. Luk a pastvin máme asi 150 hektarů, krávy se ale pasou jen na těch, které jsou poblíž farmy. Na těch vzdálenějších trávu a seno jenom sklízíme na krmivo na zimu. Během roku množství mléka trochu kolísá, ale v průměru produkujeme tisíc litrů denně. Na farmě jsou stále aktivní i manželovi rodiče – zakladatelé farmy, sice už jsou oba v důchodovém věku, ale farma je vlastně jejich život, takže i když už nepracují tak těžce a dlouho jako dříve, pořád se dění na farmě účastní.

Markéta Menšíková vyrábí sýry na farmě Menšík v Kunčicích pod Ondřejníkem.Zdroj: archiv Markéty Menšíkové

O naše výrobky mají největší zájem lidé ve středním a mladším věku, kteří mají děti a více se zajímají o to, co jí a jakým způsobem to bylo vyrobeno. Rodiny s dětmi jsou zároveň také nejčastějšími zákazníky našeho apartmánu. Naše výrobky odebírá také několik restaurací v okolí. Nejvíce výrobků ale prodáme přímo u nás na farmě a poptávka převyšuje naši produkci.“

Markéta Menšíková vyrábí sýry na farmě Menšík v Kunčicích pod Ondřejníkem.Zdroj: archiv Markéty Menšíkové