VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Proč děti nerady zkouší nová jídla? Kvůli genům

ZAJÍMAVOST - Také si váš potomek v jídle tak trochu vybírá a nerad zkouší nová jídla? Co za nechutí dětí k novým chutím stojí, zkoumali vědci z Velké Británie a přišli se zajímavým zjištěním – strach z neznámých potravin je zapsán v našich genech.

28.11.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Archiv

Vědci z University College London zjistili v obsáhlé studii jedno a dvouvaječných dvojčat, že nechuť dětí k neznámým jídlům je dědičná, a to téměř z 80 procent.

„Rodiče se mohou uklidnit. To, že jejich potomek odmítá zkoušet nové chutě, není jen důsledkem špatného pěstování stravovacích návyků, ale částečně je to dáno již geneticky,“ řekla Dr. Lucy Cookeová a její vědecký tým. Dodává však: „Budete-li dítěti nové jídlo opakovaně nabízet, strach překoná a jídlo si může dokonce oblíbit.“

S nechutí k testování nových jídel se setkáváme i u zvířat. Vědci ji označují jako „food neophobii“ – fobii z nových pokrmů. Podle odborného amerického časopisu pro výživu American Journal of Clinical Nutrition byla neofobie kdysi evoluční výhodou, neboť díky ní lidé i zvířata předcházeli vlivu potenciálně toxických jídel. V moderním prostředí, kde obecně není nebezpečné zkoušet nová jídla, má však neofobie – říkají američtí vědci – přesně opačný efekt, a to především v případě příjmu zeleniny.

Výzkumy na dvojčatech

Pro zjištění, jakou roli hrají v neofobii dědičnost a výchova, zkoumal tým dr. Cookeové rodiče 5390 párů dvojčat ve věku 8 až 11 let. Jednovaječná dvojčata sdílela tendenci k fóbii z nových jídel mnohem více než dvojčata dvojvaječná. Podle výzkumu se za neofobií skrývají ze 78 procent geny, vliv společného prostředí se naopak ukázal nulový. Z 22 procent ovlivňují neofobii okolní nesdílené faktory.

Doktorka Cookeová a její kolegové dále zaznamenali, že i další studie zaměřené na podobnosti v chování členů jedné rodiny ukazují, jak silně jsou tyto podobnosti ovlivněny geneticky a naopak až překvapivě málo sdíleným prostředím.

Laboratorní výzkum nicméně ukázal, že čím častěji jsou dětem určitá jídla nabízena, tím pravděpodobněji se je naučí mít rády a i z dříve odmítaných jídel se mohou stát oblíbená. Vědci však dodávají: u dítěte se silně vyvinutým strachem z nových jídel může být proces zvykání mnohem pracnější.

28.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

JEDNA Z NADĚJÍ novojičínského plaveckého klubu Marie Skopalová (uprostřed) ukázala hned na úvod sezony výtečnou formu.

Skopalová přivezla ze Znojma zlato

ZÁVIŠICKÝ TALENT Radek Rýpar (vpravo) získal na Českém poháru v Brně v nabité konkurenci bronz. Na snímku s rovněž bronzovým Danem Šimkem. Snímky. TJ Závišice

Závišické judo znovu ukázalo kvalitu

V Bílovci se bude stavět křížová cesta

Křížová cesta povede z Bílovce směrem na Bílov a hotová má být na jaře příštího roku.

Obec Mořkov chce zvelebit centrum

Odkup pozemku od Jednoty Hodonín schválili zastupitelé Mořkova.

Hokejisté kopřivnické Tatry pomohli dobré věci

Druholigoví hokejisté Tatry Kopřivnice společně darovali krev v Krevním centru Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.   

Evropské poháry? Postupně za tím půjdeme

Říká v rozhovoru pro Deník spojka extraligové Kopřivnice Patrik Fulnek, který by rád pomohl naplnit čtyřletou vizi klubu.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení