Tedy, jeho voliči. Ti ostatní v některých momentech kritikou na něj nešetřili, ale to ho nemusí ani do budoucna příliš trápit. Tak to prostě v politice je a žádný politik se nemůže zavděčit všem.

Objektivně vzato, hejtman kraj špatně nevede, problémům, kterých kolem sebe máme mraky, se v rámci kompetencí krajské vlády věnuje a řeší je. Své kritiky ostatně Vondrák zaskočil i pár hodin po konci voleb, kdy potvrdil, že preferuje vznik silné čtyřkoalice, která bude mít 46 mandátů z 65 možných. K už vyzkoušeným lidovcům a ODS se přidají sociální demokraté, u nichž svou politickou kariéru restartoval bývalý primátor Ostravy Petr Kajnar.

Volby 2020 v Moravskoslezském kraji.
Toto jsou noví zastupitelé Moravskoslezského kraje. Podívejte se na ně!

Vondrák jasně ukázal, že se ani ve druhém volebním období nehodlá věnovat zákulisnímu politikaření, ale v dnešní složité době myslí spíše na práci a pomoc řešení klíčových otázek sužujících náš region. A to je určitě pro všechny dobrá zpráva.

Z výsledků voleb v Moravskoslezském kraji vysvítá pár momentů, které ale také nejsou úplně překvapivé. Sociální demokracie, která po celé republice dostala doslova nafackováno, se v regionu udržela nad čarou ponoru. Zaznamenala citelné ztráty, ale pořád ještě v tradičně levicovém kraji uhájila přítomnost v krajském zastupitelstvu.

I proto se v táboře ČSSD v sobotu večer slavilo. Byl jí ale opět vystaven účet za minulost, na působení různých podivných politiků totiž lidé ještě nezapomněli. A před příštími parlamentními volbami je to určitě důvod k zamyšlení.

Volební štáb ANO 2011, 3. října 2020 v Ostravě. Ivo Vondrák.
Ivo Vondrák: S opozicí chceme fungovat ve shodě. Koalici už ale nelze rozšiřovat

O prsa se do zastupitelstva dostali také komunisté. I jejich vliv slábne, ale na rozdíl od jiných míst v ČR se přes pět procent přehoupli.
Obě tradiční strany doplatily na to, že na celostátní úrovni „spolupracují“ s ANO, což jejich voliči úplně s nadšením nenesou. Levicové kroky vlády sice očividně kvitují, ale za jejich prosazení u voleb „děkují“ hnutí Andreje Babiše.

Spokojenost zavládla v táboře pravice, která z pozice smrtelně raněného zvířete po minulých volbách nyní svůj zisk zdvojnásobila. Ani tady ale není euforie rozhodně na místě. Jasně se totiž ukázalo, že spojení dvou pravicových stran ODS a TOP 09 je dnes už nutnost, jinak se šance na úspěch v jakýchkoliv volbách výrazně snižují. Své si uhráli lidovci. Klidná síla se stala po dietních letech už podruhé součástí krajského zastupitelstva.

Nově se v krajském zastupitelstvu objeví Piráti, zvenku trochu nečitelné politické uskupení, se kterým se ale do budoucna musí počítat.

Politička Zuzana Klusová (Piráti) při rozhovoru pro Deník, srpen 2020.
Pirátka Klusová: Chceme být nejsilnější v opozici a do budoucna vyhrávat volby!