Od příštího léta budou mít automobilisté povinnost dodržet odstup od cyklisty minimálně jeden a půl metru při jeho předjíždění. Máme tak opět zákon, u nějž zjištění porušení bude velmi složité a spíše náhodné, pokud nepřibude další zákon, který bude striktně nařizovat řidičům automobilů povinnost snímání vlastní jízdy obrazovým záznamovým zařízením. Ale proč ne? V současném Absurdistánu, kterým se opět Česká republika pomalu stává, se nějaký další nesmyslný zákon ztratí.

Zákon nutící automobilistu objíždět cyklistu v půldruhametrové vzdálenosti je v podmínkách mnoha obcí i měst v České republice spíše kontraproduktivní než prospěšný. I odborníci se obávají, že zhorší někde už tak špatnou plynulost dopravy a samozřejmě zhorší už tak ne nejlepší vztah dvou skupin účastníků silničního provozu – automobilistů a cyklistů.

Cyklisty bude nově nutné objíždět ve vzdálenosti nejméně 1,5 metru
Nová pravidla pro předjíždění cyklistů: Někde bude stačit jen metr

Jako protiargument vzniku „objížďkového zákona“ by mohly posloužit také statistiky. Ta z roku 2020 uvádí, že v loňském roce zemřelo na našich silnicích čtyřicet cyklistů, pětadvacet z nich vlastní vinou. Z oněch čtyřiceti obětí nemělo 29 cyklistickou přilbu. Z více než 4000 nehod za účasti cyklistů, jich cyklisté způsobili dvě třetiny.

Každý z automobilistů se jistě setkal se „závodníkem“, kterého měl problém předjet, s cyklistou, který se v případě červené na semaforu prodral mezi auty až na hranici křižovatky. Respekt vůči druhým účastníkům silničního provozu totiž často nemají ani cyklisté. I proto se nové nařízení jeví jako přinejmenším nedomyšlené.