O tom, že se dobrovolně ze světa rozhodl odejít nadprůměrný počet nešťastníků, vypovídá fakt, že se o tom ve svém zhodnocení letošních prázdnin zmiňují shodně policisté i záchranáři.

„Neviděl bych rozdíl mezi předešlým a letošním létem, jen jsme zaznamenali zvýšený počet sebevražd, ať to bylo střelnou zbraní nebo oběšením," přiznal novojičínský policejní mluvčí s tím, že kriminalisté vyšetřovali i řadu pokusů o sebevraždu. V celém Moravskoslezském kraji zasahovali záchranáři během července a srpna u více jak stovky takovýchto případů. To ostatně potvrzují i slova mluvčího krajských záchranářů Lukáše Humpla: „Ve 121 případech jsme zasahovali u lidí, u nichž došlo k sebepoškozování nebo se pokusili o sebevraždu. Na životě bylo přitom přímo ohroženo šestnáct z nich, dalších dvanáct, k nimž naše posádky přijely, si záměrně přivodilo smrt," upřesnil.

Léto přináší každoročně také problémy na silnicích. Dlouhé jízdy v horkém počasí vedou často k únavám za volantem, také cesty mladých z letních diskoték mívají často vážné následky. Pozitivní zprávou je, že tragické nehody se letos okresu vyhnuly. „Největším problémem je alkohol a drogy u řidičů," upozorňuje však novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes. Jeden příklad za všechny. Na konci července boural do betonové zídky v Sedlnici devatenáctiletý řidič. Policisté ho našli na místě zraněného, stejně jako jeho spolujezdce. Nadýchal 1,35 promile. Posléze vyšlo najevo, že v havarovaném Fiatu Punto cestovaly i tři dívky, které musely být také ošetřeny v nemocnici.

Prázdniny přinesly i řadu tropický dnů, což se projevilo i na příjmu novojičínské nemocnice. „V létě jsme zaznamenali zvýšený počet lidí, kteří kolabovali z veder, byli dehydratovaní a podobně. Zde se jednalo o dvacetiprocentní nárůst. Samozřejmě to bylo v době, kdy udeřila ta největší vedra," informovala Deník mluvčí holdingu Agel Hana Szotkowská. Dětských úrazů přibylo o desetinu, zlomeniny, odřeniny nebo naraženiny ošetřovali lékaři především se startem prázdnin. „Počet dětských úrazů byl spojený zejména s takzvanými novými sporty, ať už jsou to kolečkové brusle nebo skateboard, ale i s pády z kola. Největší vlnu těchto úrazů jsme v novojičínské nemocnici zaznamenali na začátku prázdnin," dodala Hana Szotkowská.

Hasiče během uplynulých týdnů zřejmě nejvíce zaměstnal požár uskladněného sena v Hodslavicích. Došlo k němu 12. srpna, a jak později vyšetřování ukázalo, mohou za něho děti. Oheň, i přes rychlý zásah hasičů, poškodil portálový jeřáb, stavební konstrukce, především hliníkovou střechu a pětačtyřicet tun uskladněného sena. Zraněn naštěstí nikdo nebyl, škoda však dosáhla k částce dva a půl milionu korun.