Operační středisko dostalo hlášení o pádu muže z kola krátce po patnácté hodině a okamžitě na místo vyslalo dvě posádky záchranné služby. Na místě byly během pěti minut a pacienta našly ležícího na zemi bez známek života.

„Přítomní lidé postiženému poskytovali laickou první pomoc a prováděli nepřímou srdeční masáž. Zdravotníci převzali péči o pacienta, zároveň přivolali na pomoc i lékařskou posádku z Fulneku. Oba týmy pokračovaly v rozšířené resuscitaci, a to za použití přístrojové techniky, léků i defibrilačních výbojů," popsal situaci Lukáš Humpl, mluvčí krajských záchranářů. „Přes maximální snahu záchranářů se však ani po téměř tři čtvrtě hodině nepodařilo obnovit srdeční činnost. Lékař tak nakonec konstatoval smrt pacienta," dodal.

Přesnou příčinu smrti muže určí až pitva, nicméně všechny okolnosti směřují k tomu, že v tomto případě došlo k srdečnímu selhání a následně k pádu z kola. Na místo události záchranáři přivolali také policii. Ti upřesnili, že jako první cyklistovi pomohla projíždějící řidička osobního vozidla. „Ohledáním místa nehody a následným šetřením jsme nezjistili cizí zavinění. Technická závada na kole nebyla na místě také zjištěna," dodal mluvčí novojičínské policie Petr Gřes.