Pistole či jiné podobné hračky patří mezi nejčastější vánoční dárky, které zejména tatínkové dávají svým synům. Policisté však rodičům doporučují, aby pečlivě zvážili nákup těchto mnohdy nebezpečných napodobenin.

V těchto dnech v jejich rukou skončila šedesáticentimetrová plastová opakovací brokovnice na kuličky, která způsobila vážné zranění osmiletému školákovi z Ostravy. Na Volgogradské ulici si hrál s pětiletým chlapcem, který se mu chtěl pochlubit svou novou puškou. Chvíli stříleli na různé cíle, pak se starší z dvojice podíval do hlavně, zda je v ní připravena kulička. V tom okamžiku mladší nechtěně zavadil o spoušť. Vystřelená kulička zasáhla kamaráda do oka. Následoval převoz do nemocnice a hospitalizace. Lékaři stále nevědí, zda zranění nezanechá trvalé následky.

Je třeba hlídat, s čím si dítě hraje


Policisté hračku zaslali na odbornou expertizu. „Jedná se o mechanickou opakovací plynovou zbraň, která pomocí pístu stlačujícího vzduch vystřeluje plastové kuličky o průměru asi 6 milimetrů a hmotnosti zhruba 0,1 gramu. Předmět má charakter střelné zbraně a v předloženém stavu je schopný střelby,“ řekl expert na zbraně Aleš Stavinoha ze severomoravské policie s tím, že při zkoušce hračka dokázala prostřelit list papíru.
Policisté na nebezpečnou brokovnici upozornili i Českou obchodní inspekci. Jak ale zdůraznila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková, je zejména na samotných rodičích, aby pozorně vybírali, jaký dárek dětem koupí.

„Při nákupu různých dětských plastových pistolí a podobně se vyhněte stánkovému prodeji hraček bez označení, certifikátů, českého návodu či hraček, u nichž není zmíněn věk dítěte, pro které jsou určeny. Vždy mějte na paměti možný účinek byť plastové střely při výstřelu! Hračku si však může zakoupit také dítě. Pak je na rodičích, aby dohlédli na předměty, se kterými si dítě hraje,“ řekla Holčáková, podle které mohou být velmi nebezpečné i dárky v podobě luků, praků či samostřílů.