Vážná nehoda na dálnici D1 u Bílova zaměstnala v úterý 6. září odpoledne novojičínské záchranné složky. Havarovalo tam vozidlo autoškoly a dva kamiony.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno ve 13 hodin a 45 minut. Na dálnici okamžitě vyjeli profesionální hasiči z Bílovce a Nového Jičína a jejich dobrovolní kolegové ze Studénky. Na místo spěchala také posádka rychlé zdravotnické pomoci z Bílovce a z Ostravy vzlétl záchranářský vrtulník.

Zranění utrpěly dvě osoby, které cestovaly ve voze autoškoly.

„Devětapadesátiletý muž zůstal po střetu zaklíněn uvnitř automobilu a musel být vyprošťován. Zasahující lékař u něj zjistil poranění páteře, stav pacienta svědčil také pro poranění mozku. Postižený byl uložen do podtlakové matrace, aby mohl být bezpečně transportován do nemocnice, záchranáři mu podali nitrožilně léky, infusní roztoky a kyslík. Přepravu do Fakultní nemocnice v Ostravě pak zajistil vrtulník," informoval Lukáš Humpl, mluvčí krajských záchranářů.

Osmnáctiletá dívka, řidička vozu, utrpěla lehké až středně těžké zranění horních končetin. „Po ošetření ji pozemní posádka transportovala na chirurgickou ambulanci nemocnice v Bílovci," doplnil Lukáš Humpl.

Kromě vyprošťování zraněného instruktora hasiči zabezpečili havarovaná vozidla před požárem, likvidovali uniklé provozní kapaliny na silnici a asistovali při ošetřování zraněných.

Podle mluvčí moravskoslezské policie Zlatuše Viačkové nehodu s největší pravděpodobností zavinila studentka autoškoly. „Řidička vozu autoškoly najížděla na dálnici z přivaděče. Pravděpodobně nedala přednost kamionu, který do ní narazil," uvedla k nehodě mluvčí s tím, že kamion po nárazu osobní vůz odmrštil. Ten pak ještě poškodil další nákladní automobil, který stál vinou poruchy v odstavném pruhu.

Provoz na dálnici D1 ve směru na Olomouc byl až do odletu vrtulníku zcela zastaven, pak byl sveden do jednoho pruhu.