O tom, že řešení dopravních nehod je hlavní náplní práce policistů, není pochyb. Strážníky na Novojičínsku však v posledních měsících namísto klasických bouraček zaměstnávají zejména karamboly, způsobené zvěří. Jen od začátku letošního roku prověřovali již více než desítku těchto případů.

Případů, kdy se automobil v plné rychlosti střetne se srnou, liškou či dokonce divokým prasetem, v poslední době přibylo. „Od začátku tohoto roku novojičínští policisté prověřovali už čtrnáct dopravních nehod, které způsobila zvěř,“ potvrdil Petr Gřes, tiskový mluvčí novojičínské policie. Podle slov tiskového mluvčího jsou škody, vzniklé na motorových vozidlech, velmi vysoké. Pohybují se v řádu od několika desítek až do stovek tisíc korun. „Proražené chladiče, rozbitá čelní skla a světlomety, poškozené kapoty, ale také zničené nápravy, to vše jsou nejčastější důsledky střetnutí vozu se zvěří,“ vypočítal Gřes. Jedním dechem ale dodal, že ne všechny automobily a jejich řidiči mají takové štěstí. „Stržením vozidla dochází mnohdy k jeho celkovému zničení a bohužel, také ke zranění osob,“ potvrdil policejní mluvčí.

Zatímco škody na vozidlech se ve velkém množství případů dají opravit, život zvířat, která se kolize účastnila, je téměř vždy zpečetěn. „Ve většině letošních případů byla sražená zvěř natolik zraněna, že buďto uhynula nebo ji bylo nutné utratit, uvedl Gřes. Dopravní nehody podle něj nejčastěji způsobují srny, které řidičům vběhnou do cesty. „Zatím jsme zaznamenali celkem dvanáct případů, kdy po kolizi uhynuly právě srny. Jen v jednom případě dopravní nehodu způsobilo divoké prase a také liška,“ informoval mluvčí.

Nehody, způsobené takzvaně vběhnutím zvířat „pod kola“, policisté řeší podobně jako běžné silniční karamboly. „Po přivolání na místo dopravní policisté zaznamenají její průběh a následek do protokolu o nehodě, zaviněné zvěří. Následně vyrozumí místně příslušné myslivecké sdružení k zajištění většinou uhynulé zvěře,“ popsal průběh Gřes. Na závěr upozornil na skutečnost, která se týká využití uhynulého zvířete pro vlastní potřebu. „V případě, že by účastník dopravní nehody uhynulou zvěř neodevzdal a ponechal si ji pro vlastní potřebu, dopustí se tím přečinu krádeže,“ dodal Gřes.