Tragická nehoda se stala kolem 18. hodiny v prostoru vrchu Velký Javorník, který paraglidisté ke svým letům využívají.

Zásah záchranářů byl velmi komplikovaný. Paraglidistka se zřítila do těžko přístupného prostoru. Na místo vyjeli členové Horské služby Beskydy a záchranná služba. Horští záchranáři dali z místa nehody vědět posádce vrtulníku, že bude třeba doktora k místu dopravit na podvěsu pod strojem. 

„Pilotka byla v nepřístupném terénu, ale my jsme se k ní dostali a pokračovali v resuscitaci, se kterou začali její kolegové. Lékař tam byl dopraven na podvěsu pod vrtulníkem, zraněné ženě však už život zachránit nemohl," řekl Deníku šéf HS Beskydy Radim Pavlica. 

Spolupráce leteckých záchranářů z Ostravy s Horskou službou Beskydy.

"Letečtí záchranáři provedli nejprve ohledání předpokládaného místa události ze vzduchu. Padák se sedačkou spatřili zachycené na stromě, samotná pacientka z ní však při letu vypadla a následně dopadla na jiném místě. Zalesněný terén byl pro záchranu velmi obtížně přístupný. Na místo k pacientce dorazila nejprve pěší hlídka horské služby, která u ženy středního věku, jež nejevila známky života, zahájila základní resuscitaci. Záchranářům se podařilo pomocí lanové techniky vysadit k zásahu z vrtulníku lékaře záchranné služby i s potřebným zdravotnickým vybavením a také dalšího horského záchranáře. V pokusech o záchranu pacientky pokračoval tým až téměř do devatenácté hodiny. Resuscitace však nebyla úspěšná. Žena utrpěla mnohočetná poranění, kterým na místě podlehla, a to i přes maximální nasazení a výbornou spolupráci záchranářů a horské služby. Lékař záchranné služby tak byl nucen nakonec konstatovat její smrt," informoval mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl. 

Tělo zemřelé ženy bylo pomocí lanové techniky sneseno ze stromu a přeneseno k terénnímu vozidlu horské služby k převozu do Frenštátu pod Radhoštěm, kde bylo předáno pohřební službě. „Děkujeme LZS Ostrava za vynikající spolupráci při akci a Policii ČR za pomoc," dodal náčelník Pavlica.

Okolnosti nehody vyšetřuje policie.

Polák zavětvil pod Javorovým

Záchrana polského paraglidisty v Beskydech.

Ve sváteční čtvrtek to nebyla jediná nehoda paraglidisty v regionu.

Už po poledni jeden polský letec takzvaně zavětvil pod vrchem Javorový na Třinecku. Jeho let skončil v koruně listnatého stromu v katastru obce Krásná. 50letého polského paraglidistu dostali na zem hasiči. 

"Operační středisko hasičů bylo informováno o muži na dvacet metrů vysokém listnatém stromu v pátek před druhou hodinou odpolední. K záchraně vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Nošovicích a Frýdku-Místku, kde je v činnosti speciální lezecké družstvo. Nošovičtí profesionální hasiči díky své místní znalosti Poláka brzy objevili na vršku vysokého listnáče, o jeho sundání dolů se postarali – pomocí lezecké techniky – jejich speciálně vycvičení kolegové z Frýdku-Místku. Nahoře zůstal na prvního máje pouze rudý padák…," popsal mluvčí hasičů MSK Petr Kůdela. 

Na některé nepovedené lety paraglidistů se podívejte na videu z beskydské Prašivé. Tyto naštěstí skončily jen škrábanci od větví:

Zdroj: Youtube