Jeden by řekl, že když se na vozovkách objeví první sníh, sundají řidiči nohu z plynu a budou opatrnější. Podle policejních statistik je však pro některé z nich sníh spíše nepodstatným „brajglem“ na silnici. Tento myšlenkových pochod se už minimálně jednomu pořádně vymstil.

Jen za pondělní den způsobili řidiči, jenž ztroskotali na silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti škodu za téměř půl milionu korun. „Většina dopravních nehod se stala v souvislosti se změnou počasí a nepřizpůsobení způsobu jízdy řidičů,“ potvrdil okresní policejní mluvčí Petr Gřes a k tomu přidal hned jeden příklad ze včerejšího odpoledne: „Krátce po patnácté hodině na silnici I/48 v katastru obce Starý Jičín, nezvládl řízení pětačtyřicetiletý řidič vozidla Volkswagen Caddy. Na rozježděném sněhu dostal smyk, a když se snažil vozidlo vyrovnat, přejel do protisměru, kde se čelně srazil s protijedoucím dodávkovým vozidlem,“ sdělil Gřes. Obě vozidla se po nárazu ocitla mimo vozovku. H

různě vypadající nehoda však díkybohu neskončila tragicky. Řidič svým jednáním způsobil lehké zranění svému kolegovi v dodávce, který musel být rychlou záchrannou službou převezen do nemocnice. Nutno podtknout, že ani jeden z řidičů nebyl pod vlivem alkoholu. „Příčina nehody je zřejmá – nepřiměřená rychlost a nezvládnutí jízdy na sněhu,“ dodal Gřes.

Jako každým rokem i nyní apelují policisté na zdravý rozum řidičů, kteří by neměli přeceňovat své řidičské schopnosti a pamatovat, že mnohdy pomaleji znamená bezpečněji. „Pokud však dojde k dopravní nehodě, dbejte na svou bezpečnost. Do vozovky vstupujte opatrně s reflexní vestou. Místo dopravní nehody řádně označte výstražným trojúhelníkem. Zjistěte možná zranění, poskytněte první pomoc. Podle škody na majetku a vozidlech rozhodněte, zda budete volat policii. Sepište vzájemně formulář o dopravní nehodě, případně využijte asistenčních služeb pojišťoven,“ upozornil policista.

Řidiči by měli zároveň pamatovat na svou povinnost, že pokud dojde k poškození cizího majetku třetích osob či dojde ke zranění osob, musejí přivolat na místo nehody i policii, a to buď pomocí tísňové linky 158 či 112.