K nehodě došlo v neděli 16. srpna odpoledne nedaleko Oder na Novojičínsku. „Muž se zřítil podle svědků z výšky asi třiceti metrů a dopadl do protisvahu. Zůstal při vědomí a jeho kamarádi se proto rozhodli, že jej k lékaři odvezou sami,“ sdělil Lukáš Humpl, mluvčí moravskoslezských záchranářů. Zraněný muž odešel ze svahu po svých k automobilu, kterým byl následně převezen do oderské nemocnice, kde se mu dostalo první lékařské pomoci. „Posádka nalezla již zkolabovaného šestadvacetiletého pacienta v osobním vozidle,“ uvedl Humpl s tím, že zraněný během vyšetření opět nabral vědomí a se záchranáři komunikoval. „Byl uložen do vakuové matrace, zafixován krčním límcem, posádka zajistila dva žilní vstupy a podala léky,“ popsal postup zdravotníků tiskový mluvčí.

Postup lékařů musel být vzhledem k nejasným zraněním velice šetrný, později jeden z doktorů diagnostikoval poranění v oblasti hrudníku a páteře. Proto okamžitě následoval letecký transport do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Záchranáři připomínají, že v podobných případech je nejlepší zavolat profesionální pomoc přímo na místo události. „I když je postižený při vědomí a komunikuje, nutně to neznamená, že je nezraněn. Známky úrazu nemusí totiž být bezprostředně po události ihned patrné. Neodbornou manipulací či dokonce nevhodným způsobem transportu však můžeme stav zhoršit a pacientovo zdraví vážně ohrozit,“ varuje Lukáš Humpl.

Přečtěte si také:

Mladého muže v Hůrce srazil automobil

Víkend začal chmurně

Motorkáře zastavila neopatrná řidička