Novojičínští policisté zaznamenali tři řidiče, kteří s alkoholem v krvi nebo pod vlivem návykových látek usedli za volant v sobotu 8. a v neděli 9. srpna. První dopravní nehodu vyšetřovali v noci ze soboty na neděli před první hodinou ranní.

„Sedmapadesátiletý muž řídil vozidlo značky Škoda Fabia, ale pod vlivem alkoholu ale nezvládl řízení, když projížděl zatáčkou. Ve Slovanské ulici v Novém Jičíně zůstal stát po nárazu do veřejného osvětlení," uvedl novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes.

Druhý náraz do sloupu

Alkohol hrál roli i v případě druhé dopravní nehody, jež se stala v obci Odry-Dobešov v neděli před sedmou hodinou ranní v neděli 9. srpna. Tentokrát řídila pětadvacetiletá řidička vozidlo značky Opel, se kterým bourala na přímém úseku místní silnice ve chvíli, kdy chtěla změnit směr jízdy.

„Řízení však nezvládla a čelně narazila do sloupu elektrického vedení," popsal podobnou nehodu mluvčí Petr Gřes.

Policisté řidičům na místě sebrali řidičská oprávnění. „Dechovými zkouškami jsme oběma zjistili více než jednu promile alkoholu v krvi. Nyní oba prověřujeme ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky," informoval dále Petr Gřes.

Stejně tak dodal, že škody na majetku, které kvůli nehodám vznikly, jsou předběžně vyčísleny v řádech desítek tisíců korun.

Třetí řidič, který řídil pod vlivem návykových látek, řídil automobil v Bernarticích nad Odrou. Při jízdě neuposlechl výzvy policistů k zastavení. „Policisté jej však po druhé hodině ranní zastihli v místě bydliště. „Důvodem jeho chování a nerespektování pokynu policisty k zastavení byla obava před postihem," vysvětlil Petr Gřes.

Zadržený jednatřicetiletý řidič má totiž soudem udělený trest zákazu řízení do roku 2016. Policistům se doma přiznal, že je uživatelem návykových látek. „Nakolik jeho chování ovlivnilo to, že byl pod vlivem drog, ukážou výsledky, které vyplynou z odborného lékařského vyšetření," dodal policejní mluvčí Gřes.

Sebrat řidičák?

Stejně jako policisté potrestali první dva řidiče, by otázku řízení v opilosti řešili lidé v regionu. Už v dřívější anketě Deníku se mnozí vyjádřili, že sebrání řidičského průkazu řidičům pod vlivem alkoholu považují za adekvátní řešení.

„Jsem jednoznačně proti alkoholu za volantem. Souhlasím se stávajícím způsobem odebrání řidičáku a možností opětovného získání znovu po roce či půl," uvedl pětačtyřicetiletý Rostislav Pospěch z Nového Jičína.

Obyvatelka Iveta Tumanová navíc připomněla, že opilci na cestách mohou způsobit velká zranění. „Za to by měli jít někteří nezodpovědní řidiči do vězení," vyjádřila se. Lidé ale také říkají, že sebrání řidičského průkazu k úspěchu mnohdy nevede. Někteří řidiči jsou schopni sednout za volant i bez něj, jak se například stalo u muže v Bernarticích.

Aneta Přadková