Nehoda se stala o půl jedenácté na 341. dálničním kilometru ve směru z Ostravy na Olomouc. K místu hned po ohlášení vyjeli záchranáři a policisté.

Zdravotníci poskytli první pomoc zraněnému 24letému muži, který při nehodě utrpěl poranění hrudníku. O několik minut později pro něj přiletěl vrtulník, který přistál přímo na dálnici. Kvůli přistání stroje na silnici musel být dočasně zastaven provoz. Policisté odklonili dopravu na objízdnou trasu. 

Ošetřování zraněného muže po dopravní nehodě na dálnici.

"U nehody běloruského kamionu Scania a dodávkového Mercedesu V 220 zasahovaly dvě jednotky hasičů. Při této nehodě byl zraněn řidič dodávky. Zřejmě až následně se za nimi – také v pravém pruhu – střetly tři osobní automobily – Opel 1,6 16V, Škoda Octavia a Škoda Fabia. Zraněny byly žena a dívenka v Oplu. Hasiči svedli dopravu do levého pruhu, zabezpečili havarovaná auta před požárem a poskytli zraněnému řidiči dodávky pečlivou předlékařskou pomoc. Menší únik provozních kapalin z dodávky zasypali nasákavým sorbentem. Po příjezdu týmu zdravotníků jim hasiči asistovali při dalším ošetření i při transportu řidiče do vrtulníku Letecké záchranné služby. Kvůli jeho bezpečnému přistání přímo na dálnici byla doprava ve směru na Olomouc zcela uzavřena a odkloněna na několik desítek minut. Hasiči nakonec celé místo nehody uklidili, včetně použitého sorbentu. Jejich zásah trval zhruba hodinu a půl," informoval o zásahu mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Okolnosti nehody vyšetřují policisté. 

"Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že řidič dodávky pravděpodobně vinou nedodržení bezpečné vzdálenosti narazil do zadní části návěsu kamionu. 24letý řidič dodávky byl zraněn, 53letý řidič běloruského kamionu vyvázl bez zranění," sdělila policejní mluvčí Zlatuše Viačková. 

Další vážná nehoda

Jen několik minut poté, co byl zraněný muž předán lékařům ostravské fakultní nemocnice, byla posádka vrtulníku vyslána k nehodě na silnici 58 u Staré Vsi nad Ondřejnicí. 

Nehoda na silnici 58 u Staré Vsi nad Ondřejnicí.

Nehoda na silnici 58 u Staré Vsi nad Ondřejnicí.

"Krátce po poledni, došlo na silnici I/58 k tragické dopravní nehodě. V katastru obce Stará Ves nad Ondřejnicí vjel řidič dodávky, jedoucí ve směru od Mošnova do protisměru, kde se střetl s osobním automobilem. Řidič osobního automobilu utrpěl vážná zranění, kterým na místě podlehl," informoval o nehodě mluvčí policie Vlastimil Starzyk.

I tady musela být po dobu záchranných prací a vyšetřování silnice uzavřena a doprava odkloněna na objízdné trasy. "Odklon byl prováděn objízdnými trasami, například přes obec Trnávka a Košatka. Bližší okolnosti a příčiny této tragické dopravní nehody budou předmětem dalšího šetření," dodal Starzyk.

V souvislosti s touto nehodou policisté hledají svědky. "Obracíme se na širokou veřejnost a žádáme případné svědky, kteří se v uvedené době nacházeli poblíž této dopravní nehody a viděli její průběh, aby nás kontaktovali na lince 158," dodal mluvčí Starzyk. 

Tragická nehoda u Staré Vsi nad Ondřejnicí.

Po jednom dospělém pacientovi posádky následně transportovaly do Městské nemocnice Ostrava a nemocnice v Novém Jičíně. Čtyři zraněné pak záchranáři předali do péče ostravské Fakultní nemocnice. Pětatřicetiletý muž letěl vrtulníkem LZS, ostatní byli přepraveni pozemní cestou.

"Muž, který cestoval v osobním vozidle, utrpěl smrtelná poranění, kterým podlehl ještě před příjezdem záchranářů. Posádky ZZS ošetřovaly šest zraněných - pět mužů ve věku pětatřicet až dvaačtyřicet let a jeden, jehož identitu ani věk záchranáři neznají, utrpěli středně těžká nebo těžká zranění. Všichni však byli v době zásahu při vědomí. Z postižení dominovala zranění hlavy, hrudníku a končetin. S lehkým zraněním byl ošetřen i pětiletý chlapec," doplnil mluvčí záchranné zdravotnické služby kraje Lukáš Humpl s tím, že na místě zasahovalo pět týmů ZZS ze stanovišť v Mošnově, Ostravě, Studénce a Bílovci a vrtulník LZS.

Tragická nehoda u Staré Vsi nad Ondřejnicí.