Nehoda se stala v pondělí 16. února kolem deváté hodiny ranní na neelektrifikované jednokolejné trati několik desítek metrů od místní vlakové zastávky ve směru na Vratimov.

Hasiči se postarali společně s rychlou záchrannou službou o zraněné a také zajišťovali vlaky před požárem. Z jednoho z vlaků unikala voda z topení, nafta z lokomotiv neunikala. Na místě byl vrtulník Letecké záchranné služby. V deset hodin dopoledne bylo místo nehody předáno drážním hasičům.

Vina zatím padá na strojvedoucího, který se snažil dohnat zpoždění. K nehodě došlo v zatáčce ve směru na Ostravu. To potvrzuje verzi o zavinění nehody ze strany strojvedoucího, který vyjížděl ze stanice. Na trati totiž probíhají práce a vlaková doprava je tam vedena kyvadlově. Vlak 3101 od Kojetína měl v zastávce počkat, až přijede vlak od Ostravy a dostane povolení k jízdě. „Viděl jsem proti nám jet v protisměru vlak. Okamžitě jsem použil rychlobrzdu, ale střetu už zabránit nešlo. V mém vlaku jsou asi tři zranění,“ řekl krátce po nehodě otřesený strojvedoucí z vlaku jedoucího od Ostravy.

Vlaková doprava v místě nehody je přerušena. České dráhy zajišťují náhradní autobusovou přepravu cestujících.

Lidé padali i v posledním vagonu

Deník hovořil s přibližně třicetiletým mužem, který seděl v posledním vagonu ve vlaku na Ostravu. Viditelně kulhal, pomoc lékařů ale nepotřeboval. „Od sedačky jsem dostal ránu do lýtka,“ poznamenal. „Vlak začal brzdit a neubrzdil. Lidé popadali, kolem lítalo sklo. Vždycky si sedám zády k jízdě a dnes se to vyplatilo,“ uvedl. Do práce cestoval 32letý muž z Frýdku-Místku. „Už jsem volal, že nepřijedu. Vlakem už bych to nezvládl,“ řekl. „Byl jsem v šoku, nevěděl jsem , která bije. Že bych viděl polámané ruce, to ne, ale jedna paní měla odřený nebo natržený nos,“ pravil. Před srážkou poslouchal hudbu. „Všiml jsem si, že jedna z kontrolek svítí zeleně. Zhasla – a srazili jsme se. Nevím, jestli vůbec brzdil. Měl jsem štěstí, akorát se mi záda zarazila do sedadla. Byla to vteřina.“

Policie prošetřuje srážku vlaků v Paskově

Kriminalisté prošetřují několik verzí možných příčin pondělní srážky obou vlaků v Paskově. „Jednou z nich je možnost, že strojvedoucí jedoucí z Paskova nepočkal v nádraží do doby, než přijede vlak od Ostravy, není však vyloučena ani technická závada na zabezpečovacím zařízení. Viník této nehody může být obviněn z trestného činu obecného ohrožení, za který hrozí až 5 let vězení. V případě, že těžce zraněných osob bude více, zvyšuje se trestní sazba až na deset let vězení,“ řekl frýdecko-místecký policejní mluvčí Ivan Žurovec.

Tomáš Machálek, Libor Běčák, Marek Cholewa