V rámci Moravskoslezského kraje se na druhém místě umístila ostravská křižovatka 28.října-Mariánskohorská-Plzeňská, přezdívaná U vodárny, třetí skončila silnice I/48 nedaleko odbočky na obec Rybí na Novojičínsku.

Zatáčky mezi Zátorem a Novými Heřminovy již řadu let patří mezi nejrizikovější v regionu. Za uplynulé dva roky zde policie evidovala čtyřiadvacet havárií, při kterých bylo zraněno šestnáct lidí. Hlavní příčinou nehod je nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky. Své o tom ví například řidič polského kamionu, který před časem dostal v obávané zatáčce na mokré vozovce smyk. Nákladní soupravu otočil o 180 stupňů a sjel do příkopy.

Nový úsek dálnice D48 mezi Rychalticemi a Rybím.
Vlekoucí se tendr skončil. Další úsek D48 na Novojičínsku bude stát tři miliardy

Místu věnuje pozornost policie i Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Dopravní inženýr Dopravního inspektorátu Územního odboru Bruntál inicioval opatření, která vedla k bezpečnému průjezdu tímto úsekem. Na nebezpečný úsek upozorňují řidiče vodící tabule a zřetelné dopravní značení.

Zároveň dal podnět k pokácení dřevin z důvodu zlepšení viditelnosti,“ uvedla Zlatuše Viačková z moravskoslezské policie a dodala: „Na naši žádost Ředitelství silnic a dálnic upravilo povrch komunikace, na nebezpečný úsek komunikace byl položen červený asfalt, který se díky svým vlastnostem používá zejména v nebezpečných úsecích, jako jsou zatáčky, úseky častých dopravních nehod a podobně.“

Podle Miroslava Mazala z ŘSD se chystají i další opatření. „V roce 2021 plánujeme opravu krytu komunikace v úseku Nové Heřminovy – Zátor. Definitivním řešením tohoto nehodového úseku je však realizace přeložky silnice I/45 v rámci výstavby vodního díla na řece Opavě,“ řekl Mazal.

Nehodovost v kraji.Nehodovost v kraji.Zdroj: Deník

Druhým nejrizikovějším místem v kraji je ostravská křižovatka U vodárny, která patří k nejkomplikovanějším v moravskoslezské metropoli (za poslední dva roky se zde stalo 24 nehod, 14 lidí utrpělo zranění). Třetí se umístil úsek silnice I/48 u odbočky na obec Rybí na Novojičínsku (20 nehod, 2 zranění). Jde o důsledek stavebních úprav silnice I/48 – v uvedeném místě byla silnice zúžena do jednoho pruhu a často zde docházelo k drobným kolizím v důsledku agresivní a bezohledné jízdy. Silnice je již plně průjezdná.