Pátek 9. března a následné pondělí 12. března byly dva dny, kdy na novojičínských silnicích přibyly další dva křížky.

V prvním případě došlo k těžké bouračce na čtyřproudovce za Příborem, směrem na Frýdek-Místek, kde se čelně srazila dvě vozidla. Jedno z nich přitom začalo hořet a plameny řidiče uvěznily uvnitř. „Pacient, jehož totožnost zdravotníci neznali, utrpěl smrtelná poranění a na místě jim podlehl. Po příjezdu mohli záchranáři již pouze konstatovat jeho smrt,“ informoval tehdy mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl. Po tragické kolizi zůstali na místě ještě dva zranění z druhého vozidla. Při druhé smrtelné nehodě v Bartošovicích dostal řidič pravděpodobně infarkt a zemřel ještě před nárazem do stromu. Cestovala s ním i manželka, která utrpěla lehčí poranění.

Celkem tak novojičínští policisté evidují od počátku roku tři mrtvé, přitom v loni za stejnou dobu došlo k jedinému úmrtí. „Za první tři měsíce letošního roku bylo nahlášeno 198 dopravních nehod, při kterých přišli o život 3 lidé, 6 účastníků silničního provozu utrpělo těžká zranění a 38 lehká,“ zhodnotil aktuální situaci Petr Gřes, okresní policejní mluvčí. V příčinách karambolů dominuje nesprávný způsob jízdy (81) a rychlost (70). Dvakrát více řidičů, oproti loňsku, také doplatilo na špatné předjíždění.

Již tradičně zůstává velkým problémem alkohol za volantem. Je sice pravda, že do konce března odhalili policisté o dvacet méně hříšníků než v roce 2011, ale poslední akce zaměřená na pijany ukazuje, že o větší svědomitosti motoristů nemůže být řeč. Na tři hodiny zablokovaly policejní hlídky v úterý ráno silnici ve Veřovicích v obou směrech. Výsledek? Sedm podroušených řidičů. „Stejně jako při minulých speciálních akcích na Novojičínsku jsme i nyní zjistili řidiče jedoucí pod vlivem alkoholu. Nejvyšší naměřená hodnota ukázala hodnotu do 0,78 promile alkoholu. Pozitivní řidiči si museli zajistit náhradního řidiče, který je z místa odvezl,“ řekl k akci Petr Gřes. Slušní řidiči se dočkali malé pozornosti od BESIPu.