Hořet začal kamion, který vezl návěs se štěrkem. Hasiči poskytli zraněnému řidiči kamionu předlékařskou pomoc a kyslík. Poté už si jej přebrali záchranáři. „U řidiče (ročník 1978) nákladního vozidla došlo k lehkému zranění, mimo jiné se nadýchal zplodinami,“ upřesnila policejní mluvčí Eva Michalíková.

Doplnila, že za předběžně odhadovanou škodu 200 tisíc korun může technická závada na motoru.

Kabina tahače začala hořet před osmou hodinou ranní, při příjezdu záchranářů a hasičů se posléze za vozem začala tvořit kolona aut a policie dálnici uzavřela.

Zdroj: Youtube

Na místě zasahovaly jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Opava a tři jednotky dobrovolných hasičů z Hrabyně, Mokrých Lazců a Opavy-Komárova.

„Hasiči dostali oheň pod kontrolu za 35 minut, pak požár dohašovali. Z poškozeného kamionu přečerpali do připravených sudů zhruba 500 litrů nafty, smíchané s hasební vodou, a také motorový olej. Pomocí sorpčních hadů a nasákavého sorbentu zabránili úniku provozních kapalin do nedaleké říčky Hrabyňka. Na závěr zásahu opláchli silnici proudem vody,“ popsal zákrok mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Než se rozptýlil hustý dým nad silnicí, museli ji policisté uzavřít a odkláněli vozidla přes Velkou Polom a Hrabyni, kamiony pak na objezdovou trasu od Globusu v Ostravě ve směru na Opavu.

Městská nemocnice Ostrava.
Zařízení v Ostravě v souvislosti s covidovou situací v kraji omezují návštěvy

Část dne pak silnice ve směru na Opavu byla průjezdná, ovšem silnice ve směru na Ostravu byla uvolněna jen v jednom pruhu. „K odstranění vozidla již došlo a na 267. kilometru zůstává značení, kdy je zkrácen připojovací pruh o délce zhruba třicet metrů z důvodu zůstatku nečistot na silnici. Proto stále řidiče vyzýváme, aby byli na místě obezřetní a dodržovali stanovenou rychlost. Oba jízdní pruhy na Ostravu jsou ale plně průjezdné,“ informovala v pondělí večer policejní mluvčí Eva Michalíková.